Sven Tumba

”Det här är den hemliga tiden i Sven Tumbas liv”

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Sven Tumba gick i den nazipräglade Tyska skolan under andra världskriget.

Det berättas i en ny SVT-dokumentär om en av tidernas största svenska idrottare.

– Det här är den hemliga tiden som Tumba aldrig nämner i några intervjuer, säger reportern Jens Lind i filmen.

De idrottsliga bragderna har återgivits hundratals gånger, men sällan har Sven Tumbas privatliv genomlysts med sådan noggrannhet som i den tvådelade SVT-dokumentären ”Tumba – en släktsaga”.

Reportern Jens Lind berättar om barndomen, landslagsdebuten i hockey där han gjorde fem mål och äktenskapet med överklasskvinnan Mona Nessim.

Svens mamma Greta var tyska och satt under andra världskriget, år 1941, sin son i Tyska skolan i Stockholm, som på den tiden präglades av nazism och inspekterades av SS-officerare.

Tumba flyttade till Norge

”Finansieringen kommer från Hitlers Berlin, undervisningen ska vara precis som i Tredje riket. (...) Sven hade fyllt tio år när han började i skola med raslära och lov på Hitlers födelsedag” säger Lind i dokumentären.

Uppgiften är inte ny, utan förekommer i Tyska skolans eget material från 2012 samt en text från forskaren Tobias Hübinette 2017 döpt ”... om Sven Tumba och andra blivande kändisar bland nazistskolans elever”.

Innan Sven Tumba blev en stjärna i hockey, fotboll, golf och vattenskidor flyttade han mellan Sverige och Norge. Han gick i Tyska skolan på båda platserna.

Men detta verkar han inte ha velat prata om i intervjuer efter att han blivit en av sin tids mest berömda svenskar. I dokumentären benämns åren 1941–1945 som ”den hemliga tiden”.

–Jag visste inte att han gick i Tyska skolan. Det är ingen som har nämnt något om det. Men å andra sidan kanske jag kan förstå Greta också. Hon är uppväxt där och det var hennes land, säger Svens fru Mona i dokumentären.

Tyska skolan i Stockholm grundades ursprungligen 1612, men har funnits i olika skepnader. Den som finansierades av nazistpartiet bedrev undervisning mellan 1941 och 1945 och ska inte förväxlas med den skola som än i dag är verksam.

I sin karriär vann Tumba tre VM-guld i hockey, ett SM-guld med Djurgården i fotboll och introducerade golf för allmänheten.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Sven Tumba tillsammans med Mona Nessim. Ur SVT-dokumentären ”Tumba – en släktsaga”.
Ur SVT-dokumentären ”Tumba – en släktsaga”.
Publisert:

LÄS VIDARE

Liv, 77 - Sveriges okända superstar: ’Jag rökte i bilen’ • Vägrade träna – invald i Hall of Fame

ÄMNEN I ARTIKELN

Sven Tumba

Andra världskriget