”Gud vad vi utsätter oss för saker”

Stina Nilsson är tillbaka på skjutvallen drygt tre veckor efter skadan.

Återigen har hon imponerat på tränaren Jean-Marc Chabloz.

– Jag blev förvånad första passet och tänkte "wow", säger han.

I slutet av augusti ramlade Stina Nilsson, 26 på träning i Östersund och skadade armbågen. Röntgenbilderna visade en fraktur i armbågen som skulle ta runt sex veckor att läka.

– Man blir lite så där 'gud vad vi utsätter oss för saker'. För det där var inte ens snabb fart. Jag åker bra mycket snabbare när vi åker utför velodromen (i Östersund) till exempel. Så man blir ganska ödmjuk inför att om man skulle ramla där så skulle det kunna gå riktigt, riktigt illa, säger Nilsson till SVT.

Även tränaren Jean-Marc Chabloz säger att han blev rädd när skadan inträffade, men rehabiliteringen har gått över förväntan och nu är Nilsson tillbaka och tränar skytte på vallen.

– Jag blev förvånad första passet och tänkte "wow", för det gick att göra mer än vad vi trodde med bra resultat. Jag trodde att vi skulle behöva köra sittande med stöd, men det gick ganska snabbt att skjuta stå. Sedan har det rullat på, säger Chabloz.

”Inte så lätt även om man heter Stina Nilsson”

Nilsson kan fortfarande inte skjuta liggande på grund av belastningen på armbågen, men skadan har inte påverkat henne alltför mycket. 

– Om vi tittar mot premiären i Idre (i november) så är det inte något större bekymmer. Skyttemässigt är det inte några problem. Det handlar mer om att komma till skott. Där har hon inte kunnat öva i det liggande så det gäller att komma tillbaka till där hon var innan skadan, säger Chabloz.

Hur står sig Stina i konkurrensen nu?

– Vi har ett grymt tjejlag så det är inte så lätt att bara komma in, även om man heter Stina Nilsson. I skytteövningar är hon i bakgrunden men ändå med. Det är inte som att hon är långt bakom. Ibland slår hon några tjejer i A-laget också. När det blir lite högre belastning kan hon skjuta helt okej, men det tar lite längre tid. Stina behöver tävlingar och få misslyckas.

”Vill bara tävla”

Tanken var att Nilsson skulle börja tävla i IBU-cupen, men nu har det internationella skidskytteförbundet ställt in alla tävlingar i november och december. 

– Det är tråkigt för kvalet till världscupen, men det är inte så att jag gråter. Stina kommer att tävla. Om det är i IBU eller Sverigecupen har mindre betydelse. Hon behöver tävlingsrutiner. Vi har inte bråttom att tävla i världscupen, säger Chabloz.

Nilsson själv är inne på samma spår.

– För mig personligen så tycker jag inte att det påverkar mig jättemycket, för jag vill bara tävla. Oavsett om det skulle vara en Sverigecup så vill jag bara tävla, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.