Kallas styrkebesked: Storseger i Östersund

Topp tio-placering för skidskytten

Charlotte Kalla var först över mållinjen i Östersund – med marginal.

Styrkebesked för skidstjärnan.

– Jag hoppas prisutdelningen går fort så att jag kan åka hem och följa damernas jakt i Italien, säger Charlotte Kalla.

Charlotte Kalla är tillbaka i tävlingsspåren efter en tuff tid av återhämtning från coronasmittan i november.

En comeback med besked – sett till dagens segermarginal på 10 kilometer fri stil i Östersund. Charlotte Kalla var drygt 41 sekunder före tvåan Lovisa Modig.

– Det är riktigt fina spår här i Östersund – trots att många startat före mig i dag. Jag försökte hålla ett jämnt tempo och våga ha insats i åkningen från början, säger Kalla efter målgången.

Förhoppningen därefter att snabbt ta sig hem till soffan.

– Jag hoppas prisutdelningen går fort så att jag kan åka hem och följa damernas jakt i Italien, säger Charlotte Kalla och fortsätter:

– Jag har följt Tour de Ski med spänning. Det är imponerande att så många olika visat framfötterna. Extra kul med en svensk herrseger i går.

På plats i Italien så har de svenska ledarna följt Kallas framfart i spåren. Landslagschefen Anders Byström är nöjd med det han har sett.

– Det är positivt. Hon är väl över en minut före Evelina Settlin också så det är ett bra lopp, men det mest positiva är at hon kan tävla igen och att hon gör det på en högre nivå än innan jul. Det ska bli kul att få se henne i världscupen. 

Hur ser du på hennes chanser att knipa en VM-biljett?

– Det är klart att en finns. Med Charlottes erfarenhet och med en ökande trend på formen så är det absolut möjligt. Samtidigt har vi ett väldigt bra damlag så det är inte bara och bara. 

Högberg sjua

Nästa helg startar IBU-cupen, nivån under världscupen. Tävlingen blir Stina Nilssons internationella skidskyttedebut. Elisabeth Högberg gör Nilsson sällskap i cupen. Trots det hann hon med ett framträdande i seniorcupen i Östersund.

– Det blev en genomkörare. Det är skönt att slippa geväret ibland, säger Högberg.

34-åringen, som vanligtvis syns till i skidskyttespåret, imponerade och var länge i toppen efter att ha gått i mål. Hon slutade sjua, drygt 1,25 sekunder efter Kalla.

– Det kändes helt okej tycker jag. Jag fick höra att många körde fort och då gäller det att hänga med från start. Jag tänkte att jag får se hur länge jag orkar hänga på, säger Högberg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.