Hoppar av i protest mot IHF-presidentens domarinblandning

Skandal skakar handbollsvärlden två månader före OS

Hassan Moustafa.
Hassan Moustafa.

Världshandbollens president Hassan Moustafa har omgärdats av korruptionsmisstankar i decennier.

Nu avgår det internationella förbundets domarbas Roman Gallego med omedelbar verkan i protest mot att Moustafa ska ha lagt sig i vilka domarpar som ska döma vilka matcher.

”Han (Moustafa) tvivlar på opartiskheten hos nordiska domare som dömer nordiska lag”, skriver Gallego i ett mejl till Sportbladet.

Det internationella handbollsförbundet (IHF) styrs av egyptiern Hassan Moustafa sedan år 2000.

Han har varit mycket omstridd i alla år och det har funnits återkommande anklagelser mot honom om korruption och att han ska låtit sig muta.

Trots det, eller kanske på grund av, har ingen ens ställt upp som motkandidat vid de senaste två valen (2013 och 2017) av ny IHF-president utan 76-åringen har kunnat väljas om.

Lägger sig i nomineringarna av domarna

Nu skakas handbollsvärlden av en ny skandal med Moustafa i centrum.

Det internationella förbundets domarchef, spanjoren Roman Gallego, väljer att med mindre än två månader till OS i Tokyo hoppa av alla sina uppdrag i IHF med omedelbar verkan.

Det meddelar den högt aktade ex-domaren på tisdagen i ett mejl som bland annat skickats till Sportbladet.

Orsaken, enligt Gallego, är att Moustafa lägger sig i vilka domare som ska döma vilka matcher i bland annat de stora mästerskapen, som OS och VM.

Ifrågasätter nordiska domarna

”Anledningarna är mina djupa meningsskiljaktigheter med IHF: s president på grund av hans inblandning i tillsättningen av domarna, speciellt nu när vi närmar oss OS i Tokyo. Han tvivlar på opartiskheten hos nordiska domare som dömer nordiska lag”, skriver Gallego.

Det kan i sammanhanget vara värt att nämna att det var ett norskt domarpar som dömde mötet mellan Sverige och Egypten i VM i Kairo i januari i år. Sverige vann matchen och var faktiskt det enda laget som besegrade värdnationen efter ordinarie tid (Egypten åkte sedan ut mot Danmark efter förlängning i kvartsfinalen).

Efter matchen skrevs det i egyptiska tidningar att egyptierna skulle lämna in en protest mot domarnas insats men så ska inte ha blivit fallet.

”Jag anser att de bästa domarna måste nomineras till de största eventen, oavsett kön och nationalitet, oavsett hur många par det är från samma land, oavsett lag och vilket språk domarna pratar”, skriver han också.

Svenske domarbasen hyllar Gallego

Sportbladet har pratat med Mirza Kurtagic, Sveriges högst rankade domare ihop med parhästen Mattias Wetterwik, som inte vill kommentera det hela.

Den svenska domarbasen Björn Ericsson vill heller inte uttala sig om anklagelserna men hyllar Gallego:

– Jag beklagar hans avgång. Han har en viktig position och han har gjort ett fantastiskt fint jobb.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN