Simstjärnan Madeline Groves drar sig ur kvalet till Tokyo-OS

Riktar kritik mot simförbundet: ”Misogyna pervon”

Madeline Groves
Madeline Groves

Dubbla OS-silvermedaljören Madeline Groves, 26, drar sig ur kvalet till OS i Tokyo.

Den australiensiska simmerskan meddelade beslutet på sociala medier och riktade skarpa anklagelser mot det australiensiska simförbundet.

”Låt det här bli en läxa till alla misogyna pervon”, skriver Groves på twitter.

I vintras gick Groves ut med att hon några år tidigare registrerat ett klagomål efter att en man inom det australiensiska simväsendet stirrat på henne och gjort henne obekväm.

”Jag hoppas han gick igenom en del personlig utveckling först som lärde honom att inte stirra på unga kvinnor i simdräkt INNAN han blev befordrad, skrev simmerskan då.

Hon skrev även att en ”välkänd tränare” ska ha uttalat sig ”äckligt” innan han bett om ursäkt, möjligen efter att ha blivit tillsagd av en lagpsykolog.

”Tiden är ute”

Och nu väljer stjärnan alltså att dra sig ur helgens simkval till årets OS.

”Ni kan inte längre utnyttja unga kvinnor och flickor, skambelägga deras kroppar eller manipulera dem och sedan tro att de kommer representera er så ni kan få er årliga bonus. Tiden är ute”, skriver Groves.

Det australiensiska simförbundet svarar i ett pressmeddelande att de hört av sig till Groves som inte velat kommentera händelserna närmare men att de tar alla anklagelser på största möjliga allvar.

Groves tog två silvermedaljer vid OS i Rio de Janeiro 2016.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.