NIVA: Glöm Spanien – det är Sveriges tur nu

SANKT PETERSBURG. Jag struntar totalt i om vi spelar roligt eller tråkigt så länge vi spelar bra.

Gör vi bara det så vinner vi i dag.

Gör vi bara det så vecklar vi ut en sommar utan begränsningar framför oss.

Först var jag på vippen att skriva att jag fan hatar klacksparkar, men det vore att överdriva där inga överdrifter behövs.

Väldigt mycket har sagts och skrivits om den svenska EM-premiären i Sevilla – inte minst av mig själv – men när jag försöker samla ihop och summera begriper jag ändå inte riktigt var diskussionen har hamnat.

Vissa tycks ha fått för sig att den handlar om defensiv kontra offensiv fotboll, tråkig eller rolig fotboll. Men så är det väl ändå inte...?! I alla fall inte för mig.

Efter alla dessa år vet jag fortfarande inte vad rolig fotboll egentligen är. Jag struntar totalt i tunnlar, överstegsfinter och de där klacksparkarna som alltid ska dras upp som någon sorts schablonbild. Däremot känner jag igen dålig fotboll när jag ser den.

Och när allt är sagt, gjort och vridet på är det fortfarande så sanningen ser ut. Under alldeles för stora stycken av premiärmatchen spelade Sverige helt enkelt dålig fotboll, lågkvalitativ fotboll, misslyckad fotboll.

”En brist, en defekt”

Upplägget var inte problemet. Inte den tillbakadragna matchplanen eller de låga utgångspositionerna. Absolut ingen har heller förespråkat att möta Spanien med öppet bröst och draget svärd, hur mycket vi än försöker missförstå varandra med avsikt.

Problemet var att vi inte förmådde att slå tre passningar i rad under så gott som samtliga 90 minuter av en fotbollsmatch – på ett sätt som helt saknar motstycke i EM-historien – och absolut ingen kan slå i mig att det var en nödvändig del av den listiga strategin.

Det var en brist, en defekt, den verkligt bekymmersamma delen av det som i väldigt stora stycken ofrånkomligen var en underprestation.

Arbetsinsatsen och uppoffringsviljan var beundransvärd – verkligen, verkligen beundransvärd – och försvarsspelet var okej. Men med bollen? Frånsett Alexander Isak hanterade vi den överhuvudtaget inte.

Många slänger sig med den här gamla tomheten om hur resultatet minsann är det enda som räknas, det enda som blir kvar. Men det är ju helt enkelt inte sant, i alla fall så länge vi inte pratar om finaler. I så fall hade vi kunnat avstå från all diskussion, alla genomgångar, allt eftersnack och enbart trycka resultatbörsen. Janne Andersson hade kunnat avskeda sina analytiker, strunta i all utvärdering och planering.

”Gör det bara ordentligt”

Ett resultat måste givetvis ställas i relation till en prestation, för en match leder alltid vidare till en annan. Tro på processen, som det brukar heta.

Och här står vi nu.

Jag tror såklart att Sverige kommer att ha mycket större bollinnehav mot Slovakien än vi hade mot Spanien, jag tror att vi kommer ha betydligt högre utgångspositioner och slå väldigt många fler passningar.

Men jag begär inget av detta.

Det jag hoppas på och det jag önskar mig är ett vettigt utförande. Jag vill inte att vi kliver på med åtta spelare för sakens skull och jag vill verkligen inte att vi slår tolv passningar när det räcker med en enda för att vinna mark.

Ligg lågt och ställ om ifall nu det verkar vettigast. Gör det bara ordentligt. Gör det på ett sätt som är rättvist mot den här spelargruppen och dess kvaliteter.

Själv har jag höga förväntningar på det här laget. Jag tror att det är fullt kapabelt att hitta balansen i en match, att spelarna klarar av att korsa mittlinjen tillsammans utan att det automatiskt innebär en 6-0-förlust.

”Sverige klart bättre”

Hela retoriken efter VM 2018 har ju också gått ut på hur vi ska försöka utveckla vårt spel och bredda vår repertoar, allt för att faktiskt fortsätta spränga våra egna gränser och sikta bortom en kvartsfinal.

Varken en semifinal eller en kvartsfinal kan någonsin vara ett krav, för den positionen har vi helt enkelt inte. Däremot är det dags att börja skönja konturerna av hur den typen av dröm skulle kunna se ut.

Slovakien är ett hyggligt fotbollslandslag, men en vanlig dag är Sverige ganska klart bättre.

Och vi kan tycka hur olika som helst om den där insatsen nere i Spanien – men vi kan nog ändå vara överens om att den inte kan få definiera vårt mästerskap.

Blir det vårt bestående minne så blir det här inte särskilt mycket alls. Det är dags att visa förmåga, att göra avtryck, att spela fotboll snarare än att bara kicka bort boll.

Det är Sveriges tur nu.Sverige tackar publiken efter EM-premiären mot Spanien.
Sverige tackar publiken efter EM-premiären mot Spanien.

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.