Stinas nödutväg – alltid med i handen

Personliga coachen: Hon kan ringa dygnet runt

Foto: LASSEALLARDAFTONBLADET
Stina Nilsson med telefonen i handen under gårdagens pressträff.
SPORTBLADET

LAHTIS. Uppvaktningen är intensiv och förväntningarna höga.

Men storfavoriten Stina Nilsson hanterar VM-uppladdningen genom att totalt stänga av allt som kan störa.

Hemma i Sverige finns hennes mentala rådgivare Rune Gustafsson redo att stötta när det behövs.

– Telefonen är öppen och hon kan ringa dygnet runt, säger han till Sportbladet.

I går förmiddag kom Stina Nilsson till stadion i Lahtis med hörlurar på huvudet och blicken riktad rakt fram.

Stina Nilsson är i sin bubbla inför torsdagens stora medaljchans i sprint. En rad rutiner ger trygghet, fokus är på en sak i taget.

– Jag håller mig till mina rutiner, då känner jag mig trygg, säger hon.

Vilka rutiner handlar det om?

– Det handlar om hur många som helst. Som sömn och kost. Jag är rätt noga med att få i mig energi.

Stina Nilsson är också bra på att slappna av. Hon har skapat en liten oas inne på hotellrummet på anläggningen 30 minuter från skidstadion.

– Jag har världens bästa hotellrum, tänt ljus och gjort det mysigt. Jag kollar mycket på serier, läser böcker och myser, säger hon.

Samtalar varje dag

Rutinerna är ramar som ger energin utrymme att flöda fritt.

Upplägget är utarbetat genom många års samarbete med den mentala rådgivaren Rune Gustafsson.

För Sportbladet berättar han dagarna före VM om hur Stina Nilsson, som vunnit tre världscupssprinter i fri stil i vinter och är favorit inför torsdagens VM-premiär, skapar utrymme för att lyckas.

– Vi har samtal varje dag nu. Jag går inte i och rättar och påverkar utan det blir mer händelsestyrt när vi är nära starten av ett mästerskap. Sker det något i omgivningen, i truppen eller på stadion och hon känner en oro tar vi det när det kommer. Hon har sina intränade rutiner dygnen före. Där har vi hittat en bra väg som passar Stina väl, berättar han.

Kan ringa dygnet runt

Det handlar enkelt sagt om totalt eget fokus.

– Hon ska inte splittra sig för något som kan tillföra henne något själv. Ju närmare vi är ett mästerskap ju mer är hon inne i sitt.

Kommer hon att klara av att stanna där i det tillståndet?

– Om vårt samarbete funkat fullt ut så kan hon rekfokusera. Det handlar om att utestänga alla andra stimuli som kan påverka hennes laddning. Hon har blivit kanonbra på det där, hennes mentala är oerhört stabil. Det är klart att hon blir påmind om det yttre. Hon går in pressträffar, men vill ha det bokat, och inte spontana mötena. Då sätter hon av den stunden mentalt och är i mötet. Då upplevs hon som avspänd, säger Rune Gustafsson.

Skulle det komma moment som stör Stina Nilsson inför torsdagens VM-sprint eller kommande lopp finns hennes mentala coach alltid tillgänglig.

– Telefonen är öppen, dygnet runt. I detta fall är det på Stinas villkor. Jag jagar inte henne på telefon, hon hör av sig när hon känner behov av det, säger han.

Vad betyder den senaste tidens framgångar för henne?

– Hon har de resultaten med sig. Hon vet vad hon kan. Men hon kanske inte kan dra nytta av det mer än att ha med sig vetskapen av att det är bra.

ARTIKELN HANDLAR OM