Flygskandal på VM – plan förstörde banan

Vajerkamera föll ner i målfållan – andra åket sköts upp

SPORTBLADET

ST. MORITZ. Herrarnas andra storslalomåk blev uppskjutet efter en stor skandal i alpina VM.
Ett uppvisningsflygplan flög in i en vajer vilket ledde till att en tio kilo tung kamera kraschade i målområdet.
Nu stoppas uppvisningarna resten av VM.

1 av 6 | Foto: HEUTE

Herrarnas andra storslalomåk sköts upp efter stor dramatik i St. Moritz. Ett av schweiziska arméns nio uppvisningsflygplan flög rakt in i en kameravajer 15 meter över backen och kapade den.

Den tio kilo tunga kameran kraschade i målfållan, inte långt ifrån personal och publik på plats.

– Det är en stor, stor skandal. Det hade kunnat gå riktigt illa, säger Anna Brolin i TV4.

Experten Jessica Lindell Vikarby:

– Det var tur att planet kunde ta sig någonstans och landa. Det hade blivit en megakatastrof annars.

Liften stannade

Flygplanet landade säkert på ett flygfält i Samedan efter incidenten. Polisen bekräftade under eftermiddagen att inga personer hade kommit tillbaka.

– Ingen person skadade sig, vilket var det viktigaste. Men skadorna för SRF (det schweiziska sändande bolaget) är 2,4 miljoner kronor, säger polischefen Robert Willi.

Liften stoppades i samband med incidenten och besiktningen av backen försvårades därmed för de åkare som var på väg upp.

”Var vidrigt”

Svensken Matts Olsson var en av de som fastnade i liften och det blev en smärtsam halvtimme för 28-åringen som var kissnödig.

– Till slut blir det faktiskt så att jag säger till dem (i liften) att jag kommer behöva pissa här i liften så de får ta stavarna och så tar vi upp den här kåpan, men precis innan börjar den studsa igång. Då får jag hålla mig ytterligare lite till för jag vill ju helst inte pissa i liften. Men jag kommer upp och åker väl dubbelvikt till första bästa snövall. Det var vidrigt, säger han.

Flyguppvisningarna stoppas nu under resten av VM och militär och polis fortsätter att undersöka orsaken till skandalen.

– Vi vill tacka polisen, organisationen och liftföretaget för det snabba och professionella sätt de hanterade incidenten. Det påverkade inte säkerheten eller tävlingens fortgång, vilket var det viktigaste för oss, säger Fis generalsekreterare Sarah Lewis.

Utreds av militär och polis

Uppvisningsflygplanen har kört varje dag under VM mellan och efter åken. Nu ska händelsen utredas av militär och polis.

– Ett flygplan kapade vajern och kameran föll ner. Som tur var blev ingen skadad och av säkerhetsskäl stängdes liften av så tävlingen är försenad till 13.30. Planet landade säkert Samedan och polisen och militären ska nu undersöka orsaken till detta, säger polisens talesman Roman Rügg.

Olsson:
– Jag fattade inte att det var det som hade hänt. Det var väl tur att det gick bra. De är duktiga och flyga och flyger tajt för showens skull men det där var väl lite för mycket på gränsen.