Sverige: Finns inget att protestera mot

Misstänkta scener när Sverige slutade fyra

Av: Erik Karlsson, Malin Wahlberg, Patrik Brenning, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

LAHTIS/STOCKHOLM. Sverige slutade fyra i sprintstafetten men frågetecken väcktes efteråt kring slutställningen i loppet.

En misstänkt växling av silverlaget Ryssland blev det stora diskussionsämnet men det svenska laget valde trots allt att inte lämna in någon protest.

– Det är kontakt med händerna så det finns ingenting att lämna in någon protest mot, säger förbundskapten Rikard Grip efter sitt besök i juryrummet.

Sverige slutade fyra i sprintstafetten men efterspelet handlade om en växling för silverlaget Ryssland. När Julia Belorukova skulle lämna över till Natalja Matvejeva vid växlingen till den fjärde sträckan krokade Belorukova i amerikanskan Sadie Bjornsen och på tv-bilderna var det oklart om ryskorna verkligen hade kontakt.

”Vi rörde varandra”

Natalja Matvejeva bedyrar dock att ryskorna rörde varandra inte bara en utan två gånger.

– Vi rörde varandra, sedan rörde amerikanskan också henne. Så för att vara helt säker nuddade vi varandra ytterligare en gång. Jag fick hennes hand i ryggen och sen gjorde vi en klapp på handen så växlingen var rätt. Men jag var orolig att de skulle be mig åka tillbaka och göra om den ändå, säger Matvejeva efter målgång.

Efter ett besök i juryrummet bekräftar Sveriges förbundskapten Rikard Grip också att en svensk protest inte är aktuell.

– Vi lämnar inte in någon protest. Det är kontakt med händerna så det finns ingenting att lämna in någon protest mot, säger Grip.

Stina: Vill inte vinna på det sättet

Stina Nilsson säger att hon inte heller är särskilt intresserad av att få bronset i efterhand.

– Jag vill inte vinna en medalj på det sättet så det är ingenting jag kommer försöka få igenom, säger 23-åringen.

Just Julia Belorukova satte på sin sista sträcka, den näst sista totalt, ordentlig färg på sprintstafetten när hon stod för ett imponerande ryck som splittrade fältet, hängde av bland annat svenskan Ida Ingemarsdotter och gav en guldkamp mellan Ryssland och Norge.

– Behöver jag beskriva hur det känns? Räcker det inte att titta på mitt ansikte? Jag är verkligen besviken, säger Ingemarsdotter.

På sista sträckan vann norskan Maiken Caspersen Falla sedan spurten om guldet med Natalja Matvejeva samtidigt som Stina Nilsson, efter Ingemarsdotter genomklappning på den näst sista sträcka, tog Sverige in i en kamp om bronset. En duell med USA där amerikanskan Jessica Diggins var bäst.

– Jag var redan väldigt belastad när hon kom ikapp och hade inte så mycket att sätta emot, säger Stina Nilsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE