Seger på Monza - Joel Eriksson leder EM

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Mattias Persson
Seger på Monza - Joel Eriksson leder EM

Joel Eriksson fortsätter att vinna.
Och behåller ledningen i EM.
– Detta överträffar mina egna förväntningar, säger han.

Den 18-årige skåningen imponerade förra året när han blev bäste nykomling i EM i Formel 3. Inför årets säsong påpekade han att han nu vill vinna mästerskapet, men han hade inte trott att han skulle inleda säsongen så bra eftersom han aldrig tidigare kört på de två banor som inledde säsongen, Silverstone och Monza.
Men när han lämnade premiären ledde han mästerskapet och efter ytterligare en framgångsrik helg är han kvar i ledningen.
- Jag hade faktiskt inte väntat mig att leda mästerskapet efter just de här två racehelgerna, säger Joel Eriksson.

– Både Silverstone och Monza var två helt nya banor för mig och teamet hade också väldigt begränsad erfarenhet därifrån, så jag måste säga att detta överträffar mina egna förväntningar i det här skedet av säsongen.

Seger på Monza

Han inledde tävlingshelgen på klassiska Monza med att köra in som fyra i det första loppet, sedan kvalade han in till pole position i det andra och det tredje racet.
Det andra ledde han från start till mål och vann före britten Lando Norris och Mick Schumacher, son till den sjufaldige världsmästaren Michael Schumacher.
- Det här är lite av en dröm som blir sann för mig, berättar Eriksson.
– Jag har alltid velat vinna ett race på Monza; det är en så klassisk och stor bana, så det här är definitivt något speciellt. Det var ett väldigt bra lopp för min del och jag kände verkligen att jag hade kontroll på det, även om Lando kom ganska nära på slutet.

Eriksson leder EM

I det tredje loppet gjorde han sedan en sämre start och föll ner till plats fem innan han jobbade sig upp till plats fyra och även noterades för tävlingens snabbaste varv.
Nu väntar det klassiska stadsloppet i franska Pau om tre veckor.
– Nu kommer vi till banor jag tävlat på förut, och det är förstås ett plus – även om jag inte på något sätt tänker ta något för givet, säger Joel Eriksson.
– Vi kommer att jobba stenhårt för att fortsätta att slåss på den här nivån.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM