”OS var en hård mental påfrestning”

Sjöström om att erövra den titel hon saknar

Foto: Janerik Henriksson/TT
Sarah Sjöström.
SPORTBLADET

Har man vunnit allt i ett simsätt får man försöka hitta motivationen i ett annat.

Världens bästa fjärilsimmare Sarah Sjöström är redan på god väg att bli världsbäst också i frisim.

– Jag vill bara ta ännu fler medaljer, säger hon till TT inför sommarens VM.

Efter OS i Rio förra året, där Sarah Sjöström tog en medalj av varje valör, gav hon sig själv långledigt för att "resa och bara leva livet".

– OS var en hård mental påfrestning. När jag var klar var jag lite utmattad, det var svårt att hantera. Men jag visste att jag fick vara ledig hur länge jag ville. Det var väldigt skönt att kunna ta det lugnt i nästan ett halvår efter det, säger Sarah Sjöström.

VM-guldet som fattas

OS innebar en rejäl urladdning och var på ett sätt slutet på en resa för Sjöström. Men att hon till slut nådde målet, att ta ett OS-guld, har inte påverkat motivationen, försäkrar hon.

– Framgångar är nästan det som ger ännu mer drivkraft. När man vinner OS-guld och medaljer så känner man att det är värt att lägga ner allt jobb, för det är en så jäkla skön känsla att vinna och klara av ett stort mål. Då vill man jobba ännu hårdare för att kanske komma tillbaka till en sådan känsla igen, säger Sarah Sjöström.

Hon har tagit runt 50 mästerskapsmedaljer, slagit flera världsrekord, tilldelats Jerringpriset två gånger och bragdguldet en gång. Finns det något som Sarah Sjöström saknar?

Världsetta gånger fyra

Ja, hon har faktiskt aldrig tagit ett VM-guld i frisim, i lång bana.

– Nu fokuserar jag mycket på frisimmet. Fjärilsimmet kommer att gå bra ändå, jag har tränat så mycket fjärilsim i mina dagar att jag inte behöver fokusera någonting på tekniken där, det har jag naturligt.

Och inför VM i Budapest 23–30 juli, årets stora mål, är ett frisimsguld en allt annat än långsökt tanke. Sjöström är just nu världsetta på alla sina tänkta VM-distanser – 50 meter frisim, 100 meter frisim, 50 meter fjärilsim och 100 meter fjärilsim – och framför allt frisimmet har sett oförskämt bra ut.

– Jag är bättre än någonsin på frisim. På 50 fritt har jag varit och touchat världsrekordet flera gånger i år och 100 fritt har gått hur bra som helst. På VM har jag aldrig tagit något guld på lång bana. Men det ska nog gå.

Ny tränare

Med nya huvudtränaren Johan Wallberg vid sin sida har hon ändrat sin fristilsteknik en hel del. Från korta, böjda armtag till långa, raka.

– Han har hjälpt mig jättemycket med tekniken. Nu får jag mer kraft i vattnet. Förut kunde jag inte trixa för mycket med tekniken på 50 och 100, eftersom det kanske hade skadat tekniken på 200 meter. Men nu simmar jag inte 200 längre.

Sarah Sjöström laddar upp inför VM med Mare Nostrum-serien i juni (Monaco, Barcelona och Canet-en-Roussillon) och SM i Borås 30 juni–4 juli. Efter VM väntar också EM i Köpenhamn i december. Längre än så tänker inte Sarah Sjöström.

– Jag vill ju vara med på många OS till så det är klart att man har det med sig. Men jag har inte värsta strukturerade planen tre år framåt. Jag har ingen aning om vad som händer i januari 2018, jag vet inte ens var EM hålls nästa år.

ARTIKELN HANDLAR OM