Så nådde Växjö SM-final på bara fyra år

1 av 4 | Foto: PER WIKLUND / BILDBYR N
SPORTBLADET

Växjö Vipers är i SM-final under sin blott fjärde säsong i SSL.

Framgången har inte kommit tack vare dyra spelarköp utan strategin har snarare varit tvärtom.

Klubben har nobbat stjärnor för att utveckla unga talanger.

– Folk skulle bara veta vilka spelare vi tackat nej till, säger tränaren Niklas Nordén.

Växjös Vipers resa i SSL är anmärkningsvärd.

Klubben gick upp i högsta serien 2013 och har sedan dess nått slutspel v-a-r-j-e säsong, och nu, under blott fjärde säsongen i SSL, så är man framme i SM-final mot Falun.

En imponerande utveckling.

Vad har då tagit klubben till SM-final på så kort tid?

Nykomlingar i SSL brukar generellt inte vara speciellt attraktiva som nya klubbadresser för etablerade spetsspelare.

För Växjö har det inte spelat någon roll.

Klubben har inte byggt sitt spel eller sin framgång på färdiga stjärnor.

Snarare är det precis tvärtom.

”Skulle bara veta vilka namn vi har tackat nej till”

Växjös spetsvärvningar sedan 2013 går att räkna på ena handens fingrar – Marcus ”56” Johansson, Eero Kosonen och kanske Pascal Meier – och istället har man satsat ungt, lovande och talangfullt.

Ett medvetet val.

– Folk skulle bara veta vilka namn vi har tackat nej till. Det ska jag skriva en bok om en dag, säger tränaren Niklas Nordén.

Växjö hörs sällan i ryktessvängen kring de stora namnen på marknaden?

– Så är det. Vi har haft möjligheten att värva väldigt bra spelare men valt att inte göra det eftersom de inte passar in i vår modell. Skulle Kim Nilsson höra av sig till oss och sagt att han vill vara hos oss så hade det så klart blivit jobbigt, men det är så här vi vill jobba.

Varför?

– Det är vårt sätt att arbeta. För fyra år sedan började vi bygga en modell, Vipersmodellen. Den handlar om vilka spelare vi vill ha, hur vi vill jobba med dem och hur vi blir bra på det. Den följer vi hela tiden.

Vad går modellen ut på?

– Att klubben har en plattform är nummer ett. En plattform med bra miljö, bra struktur och en fungerande organisation. Sedan tittar vi på spelarna i tre delar: spelaren, individen och människan. Alla tre delarna måste fungera för att man ska kunna prestera.

”Fostrat fem spelare till landslaget”

Växjö Vipers förmåga att utveckla lovande spelare har varit exceptionell.

Listan över spelare som kommit till klubben som ”okända” talanger och som blivit fullfjädrade spetsspelare på SSL-nivå kan göras lång: Markus Jonsson, André Andersson, Ludwig Persson, Valdemar Ahlroth, Oliver Johansson, Niklas Ramirez, Karljohan Ahlroth...

– Vi har fostrat fem spelare till landslaget som inte var landslagsspelare innan de kom till oss. Jag tror det är miljön. Vi har en förstående miljö som vi bygger upp och där drivkraften är en av de största delarna, säger Nordén.

– Drivkraften är spetsen på allt. Har man inte den så är man fel för oss. Känner en spelare att han inte har drivkraften är det lika bra han säger det till oss, för då ska han inte vara hos oss. Många vill komma till oss och spela i ett bra lag, men man måste ha drivkraften hos sig själv för att det ska fungera.

Vad gör ni för mirakel med talangerna?

– Vi är noggranna med deras planering. Sedan ser vi att vår fysträning ger grym effekt. Det kan låta klyschigt, men så är det. Jag upplever att många SSL-föreningar tränar fel. De känner på vinden varje dag och är det fint väder så beslutar de sig för att ta en löprunda på stranden. Det funkar inte. Man måste veta vad som gäller och vad som fungerar och lägga upp en plan efter det.

”Är som att bygga ett hus”

Veteranbacken Eric Roos menar att det finns en tydlig grund i klubben och att den skapar trygghet:

– Vi har alltid sagt att blåstället måste vara på när man spelar i Växjö Vipers. Det är som att bygga hus. Du måste ha en grund att stå på, annars svajar det, säger han.

– Med den grunden så har de unga spelarna som kommit hit fått chansen att utvecklas optimalt. Det som utmärker dem är deras hunger och vilja. Alla vill utveckla sig själva och sina egenskaper hela tiden. 

Valdemar Ahlroth är en av alla talanger som tagit hästkliv i Växjö.

Han kom till klubben som ung talang som fått smaka på lite SSL-spel med Tyresö-Trollbäcken.

I år var han Växjös poängkung, 16:e man i poängligan, och knackar på dörren till landslaget.

– Det var en chansning att komma till Växjö. Jag kunde lika gärna hamnat på bänken men jag visste hur bra koll Niklas (Nordén) hade på spelarna han ville ha in. Jag la min framtid i hans händer och har haft en stor utveckling i klubben de här åren, säger han.

– Vi är många som gått från juniorer till att vara bärande spelare och på väg in i landslaget. Mycket handlar om miljön. Dels med klubben och tränarna, men också med Fortnox Arena och träningsmöjligheterna som vi har. Just träningen är en stor anledning till framgången. Jag tror det är få spelare i vårt lag om inte når upp till landslagets fyskrav.

Guldmeriter behöver inte räcka

Känslan utifrån är att de unga talangerna får chansen i Växjö?

– Verkligen. Det är en av de fina sakerna med klubben. Vi har inte tagit in så rutinerade spelare utan haft en stomme som vi trott på och som vi hela tiden slipat med nya unga spelare.

Om Växjö vinner SM-guld 2017 lär klubbens attraktionsvärde bland landets SSL-stjärnor att öka.

Men vill klubben ha dem?

– Jag är inte ensam om det beslutet, men om vi resonerar som innan så vill vi satsa på unga spelare. Det finns meriterade spelare som faller in i den kategorin också, men jag tror inte vi kommer ta in någon 32-åring som vunnit fyra SM-guld, säger Niklas Nordén.

Det är inte Vipersmodellen?

– Inte just nu i alla fall.

ARTIKELN HANDLAR OM