Alfelt: Joshua slog ut läromästaren i en match som hade allt

Foto: Peter Cziborra / TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

Inför 90 000 åskådare på plats på Wembley och miljontals framför tv-apparaterna gav Volodymyr Klytjko tungviktens nya hopp Anthony Joshua en lektion i vad som krävs för boxning på den absoluta toppnivån.

Anthony visade att han lär snabbt och slog ut läromästaren i elfte ronden i en VM-match som hade allt.

Jag har inte sett Klytjko så rörlig och snabb i ringen sen… kanske aldrig, faktiskt. Joshua inledde som väntat mest aggressivt och förde ronderna men Volodymyr dansade undan med snabba fötter och en trimmad lätt kropp.

Så kom femte ronden som blir klassisk.

Joshua hade bestämt sig för att knocka sin motståndare och gick ut stenhårt. Han slog ned Klytjko som kom upp och så plötsligt tvärdog Joshua som knappt längre orkade att försvara sig.

Såg ut att vara chanslös

Just där såg man vad rutinen betyder i tungviktsboxning. Joshua med alla sina tunga muskler ödslade enormt med kraft i en dryg minut och fick en kropp sprängfylld av mjölksyra.

I sina 18 tidigare proffsmatcher har han knockat alla sina motståndare senast i sjunde ronden. Joshua kom till den här supermatchen med bara erfarenheten från 44 proffsronder mot Klytjkos 358. När Klytjko inte stannade nere som alla andra gjort tidigare hade Joshua plötsligt inga vapen.

Klytjko slog ned honom i sjätte ronden och dominerade de tre följande. Tungviktens framtid såg ut att vara chanslös mot dåtiden men så svängde det osannolikt ännu en gång.

En stenhård uppercut i elfte ronden blev början till slutet för Volodymyr Klytjkos fantastiska karriär. Joshua följde upp med en rad halvträffar plus några bra kroppsslag och till slut kunde ringdomaren inte göra annat än att bestämma sig för att Klytjko faktiskt inte kunde försvara sig längre.

I drygt tio år nötte Klytjko ner sina motståndare med en lång rak vänsterjabb. När han nu förmodligen lämnar sporten gör han det efter en match där han bjöd på mer än han gjort på väldigt länge. Klytjko var laddad för att ta tillbaka några av sina VM-titlar och var oerhört nära att lyckas med det.

Fick 225 miljoner vardera

För Anthony Joshua blev det en enormt nyttig match. Han lärde sig garanterat mer av den än han gjort totalt sett i sina tidigare 18 proffsmatcher. Precis som vårt svenska hopp Adrian ”Gäddan” Granat fick Joshua ett bevis på att en rad snabba knockoutsegrar sällan säger att man är den bäste i den tuffa tungviktsklassen.

Joshua slapp undan en förlust men kommer att boxas annorlunda när han nu i framtiden ska plocka till sig alla de stora VM-titlarna med att möta Joseph Parker och Deontay Wilder. Fast först ska han kanske ta sig an en friskförklarad Tyson Fury, mannen som skapade den nya tungviktsboomen med sin seger över Klytjko. I England blir en sån match megastor med kanske ännu större pengar än de 225 miljoner kronor vardera som Joshua och Klytjko drog in på lördagskvällen.

Att Fury kallar sig den rättmätige mästaren tycker jag är lite smålöjligt. Han slog Volodymyr en kväll då ukrainaren var helt utan motivation i en av de sämsta VM-matcherna någonsin med extremt få träffar. Klytjko fick bara in 52 slag på de tolv ronderna.

Fury har sen dess också varit djupt deprimerad. Han har åkt fast för kokain och anabolen nandrolon, så han har väl en del att bevisa om han vill att vi ska kalla honom mästaren.

Anthony Joshuas seger var ändå precis vad tungvikten och proffsboxningen behövde. Han blir nu enormt stor i Storbritannien där proffsboxningen upplever ett stort uppsving. Ekonomiska analytiker räknar redan med att han kommer att bli Englands rikaste idrottsman genom tiderna om bara några år.

Gäddan Granat och Otto Wallin är med och kan hugga i svallvågorna. Inte så att de redan nu ska upp och utmana Joshua om mästartitlarna men med rätt matchning och utveckling kan de vara redo för väldigt stora och intressanta matcher om några år.

ARTIKELN HANDLAR OM