Nekades EM-plats – ”såg för sur ut”

Foto: Instagram / Bildbyrån

avMartin Tolén, Andreas Lillhannus

SPORTBLADET

Hon är poängmässigt Sveriges fjärde bästa junior.

Resultat som ska räcka till en EM-plats.

Ändå petas Nellie Berntsson, 16 – enligt henne själv för att hon såg för sur ut i Falsterbo.

– Jag känner mig bara tom, ledsen och chockad, säger hon.

Nellie Berntsson är ett känt namn inom ridsporten.

På Instagram har hon närmare 400 000 följare, hon driver en av Sveriges mest växande bloggar – och ses som en av ryttar-Sveriges största talanger.

I januari i år skickade hon och hennes tränare, Sofie Thurdin, in en plan till landslagsledningen. Målet: En plats i junior-EM, som är i Slovakien i början av augusti.

MISSA INTE: SPORTBLADET SLÄPPER RIDSPORTBIBEL

Nellie Berntsson följde planen och var resultatmässigt den fjärde bästa junioren i Sverige. De fem bästa får åka till EM, och när den tredjeplacerade dessutom bestämde sig för att inte åka så trodde Berntsson att EM-platsen var klar.

Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN

Men icke.

Efter att 16-åringen gjort ytterligare bra resultat under Falsterbo Horse Show kallades hon till ett möte – där hon nekades plats. Anledningen: Hon ska ha sett för sur ut under tävlingen.

– Det var chockerande. Det är fullsatta läktare och folk skriker samtidigt som man måste prestera. Då måste man få gå in i sin bubbla, säger Berntsson.

Ska det verkligen spela roll oavsett vad? Borde inte resultaten tala för sig själv?

– Det är det jag menar och det är det som jag är förbannad på. Jag har lagt ut massvis med pengar på det här, jag har hoppat av skolan och min pappa har flugit med mig över hela världen för att jag ska tävla. Jag hade köpt det om jag inte haft resultaten, men om jag är rankad trea och fem är uttagna, då förstår jag det inte. Det ska inte handla om privata saker. Jag är 16 år gammal och det är en otroligt svår sport som tar kraft, tid och pengar. Uttagningarna handlar tydligen inte om resultat och jag tycker det är fel. Det är otroligt jäkla ledsamt.

Foto: Carolina Byrmo / AFTONBLADET

Tveksam på om hon ska fortsätta

Nellie Berntsson säger att hon, efter beslutet, haft svårt att hitta motivation för sporten.

– Jag känner mig bara väldigt, väldigt tom. Jag hade lagt upp en plan, och när man känner att man är i mål men inte får någon motivering, då blir man matt. Just nu känner jag mig väldigt tveksam på hur jag ska fortsätta och på vilken nivå det ska vara. Jag presterar på topp, är ödmjuk om det och lyfter dessutom ridsporten i mina kanaler – och får ändå bara skit i slutändan. Jag känner mig bara tom, ledsen och chockad.

Berntsson tror att en del av beslutet beror på att hon tar ”för mycket plats”.

– I ridsporten ska man vara så neutral som möjligt, annars passar man inte in. Det handlar om avundsjuka. Alla är olika och att vara en stark individ är någonting bra, det ska man lyfta. Man ska inte skämmas över att man är kvinna och tar plats.

Bråkade om ett Instagram-inlägg

Hennes tränare, Sofie Thurdin, håller med:

– Jag tror det handlar om den svenska avundsjukan. Hon har inte rättat sig i led och hon står upp för det hon tycker, säger hon, och fortsätter:

– Det sorgliga är också att föräldrar trycker på. Det är mobbning, riktig, riktig mobbning. Jag hoppas bara att det inte händer för fler. Nellies EM-chans är borta, men det kommer så många tjejer och killar som inte ska få råka ut för det här. Det får inte gå till så, det ska inte handla om hur man ser ut eller vad man gör. Det ska handla om att leverera, och det har Nellie gjort under en lång tid. Det är korrupt!

Nellie Berntsson och hennes tränare pekar dock på ytterligare en anledning.

Efter en tävling i Hagen, Tyskland, så hade Nellie Berntssons häst problem, så pass att hon tvingades stå över en tävling. En från förbundet valde dock att säga att hästen ”bara springer”, och att den ”inte var försiktig nog”.

Berntsson var, i ett Instagraminlägg, kritisk mot kulturen som finns i förbundets och skrev att hon inte ville vara en del av den. Det uppskattades inte.

Personen och Berntsson blev dock sams, men förbundet medger att det är en anledning till beslutet.

– För det första vill poängtera att den här bloggen är hennes privata tankar och åsikter. Hon är givetvis upprörd och skriver kanske lite olikt jämfört med vad hon borde. Vi på förbundet har en lite annan version där det hela grundar sig i att förbundet har en del värdegrunder om hur man beter sig, vad man skriver och så vidare. Och det är väl upprinnelsen till den här meningsskiljaktigheten, säger Svante Johansson, landslagsledare.

Men Nellie skriver i sin blogg att hon och den ledare från förbundet hon bråkat med slutit fred. Borde inte det vara okej att ta ut henne då?

– Ja, och det är ju jättebra för alla parter. Men det här berör fler. Jag har ansvar för att gruppen ska fungera och det här skapar mycket känslor. Vår bedömning är att det är för tajt in på ett mästerskap vilket tyvärr skulle påverka gruppdynamiken. 

Svante Johansson säger dock att Berntsson är välkommen tillbaka till landslaget i framtiden. 

– Vår avsikt är inte att sparka ut henne för gott från landslaget. Men just nu är det infekterat. Vi behöver mer tid på oss för att reda ut det här men hon är varmt välkommen tillbaka till landslaget igen när vi pratar mer samma språk. 

Nellie Berntssons ledare tror att det handlar om avundsjuka från förbundets sida. Kommentar? 

– Nej, det vill jag inte kommentera. 

Nellie Berntsson meddelar dock att hon hädanefter enbart kommer tävla individuellt, och inte för landslaget.

ARTIKELN HANDLAR OM