Sjöströms kritik: ”Då hade jag slutat...”

Sågar fotbollens lösning: ”Lär sig av att tävla”

Foto: EMIL WESOLOWSKI
SPORTBLADET

Svenska fotbollförbundet införde 2015 ett förbud mot att räkna resultat upp mot tolv års ålder.

Fel metod, enligt OS-guldmedaljören Sarah Sjöström.

–  Om jag inte hade tävlat som barn så hade jag slutat, säger hon enligt DN.

Debatten om barn ska få tävla och räkna resultat eller inte i unga år är en av de hetaste vattendelarna i idrotts-Sverige.

Svenska fotbollförbundet beslutade i 2015 att helt stoppa möjligheterna för att räkna resultat för barn upp till tolv år inom fotbollen.

– Det vi upptäckt här är att det blir mycket lugnare, det blir ingen stress från föräldrar och ledare att ungdomarna ska vinna eller gå långt i cuperna utan man kan låta alla spela under en betydligt lugnare och trivsammare stämning, sa Lars Norman, vice ordförande för Dalarnas fotbollsförbund, som stod bakom förslaget.

”Barn gillar att tävla”

Men nu får förslaget kritik.

OS- och VM-guldmedaljören i simning, Sarah Sjöström, tog upp ämnet i sitt sommarprat i ”Sommar i P1” där hon berättade att hon inte gillar förslaget.

Och nu utvecklar 23-åringen sina tankar för Dagens Nyheter:

– Barn tycker att det är roligt att tävla. Frågar du barn, så är det allt man gör. Man tävlar med varandra hela tiden. Som jag berättade så tror jag att man lär sig himla mycket av att tävla, inte bara för att man ska bli bra på idrott utan det är allt man gör i livet. Man ska försöka lära sig att göra något lite bättre nästa gång. Det är lite det som jag pratade om, säger hon till tidningen.

”Då hade jag slutat”

En anledning till att fotbollen införde förbudet var den hetsiga och tävlingsinriktade stämningen runt ungdomsmatcher.

Men Sjöstrom håller inte med.

–  Jag tycker inte att det är rätt. Det finns säkert argument som säger varför man ska ha det, men det är bara vad jag tycker, och jag tänker lite på hur jag själv var när jag var liten. Jag skulle inte ha tyckt att det var lika roligt med idrott om det varit så, då hade jag säkert slutat och gjort något annat i stället. Det var därför som jag tävlade och höll på med simning – för att jag älskade att tävla. Jag gillade inte alls att träna, och hade jag inte fått räkna poäng hade jag slutat. Jag vet inte hur statistiken ser ut, men jag hade inte hållit på med simningen om man inte hade fått en tid när man kom i mål. Det är lite så som jag har tänkt på det. Sedan är det säkert skillnad på individuella sporter och lagsporter, men det här är vad jag tycker.

ARTIKELN HANDLAR OM