OS-hjältens förfall: ”Jag känner skam”

Foto: TT
SPORTBLADET

2004 stod hon på toppen av sin karriär och tog OS-silver i Aten.

Nu har Gail Emms, 40, inte ens råd att betala sina räkningar.

”Jag känner skam”, skriver hon i en kolumn.

Gail Emms var enormt framgångsrik i sin idrott.

Två guld i den i England så prestigefyllda turneringen Commonwealth Games, ett VM-guld och ett OS-silver (i mixed-dubbel) finns bland annat på meritlistan.

Men efter karriärens slut hamnade hon i en djup depression och det var inte förrän hon födde sin förste son, 2008, som hon började hitta glädjen i livet igen.

”Är ett misslyckande”

Nu talar hon ut om livet efter karriären.

”Jag har stora högar med påminnelser om obetalda räkningar. Varje gång jag öppnar dem så påminns jag om att jag har misslyckats. Att jag, Gail Emms, OS-silvermedaljör, är ett misslyckande. Som alla i liknande ekonomisk knipa kan vittna om: Det gör ont. Jag gråter mycket, och jag gör vad jag kan för att kunna betala. Jag säljer saker på eBay och hoppas att få det att gå runt varje månad. Vissa månader går det bra och jag kan göra det jag älskar mest; inspirera barn och ungdomar i skolor och hålla föredrag. Men det blir svårare och svårare för varje år som går”, skriver hon.

”Vem vill anställa mig?”

Med tanke på att hon spenderade all sin tid som ungdom åt badminton har hon svårt att hitta något nytt jobb.

”Vem vill anställa någon som mig? Jag har ett CV där det står: ”Har spelat professionell badminton i tio år”. Och jag har precis fyllt 40 år… Jag har inga meriter förutom min utbildning i idrottsvetenskap, som jag blev klar med 1998. Det har varit en stor debatt i England om att man måste hjälpa idrottare som avslutat sina karriärer, i kampen mot mental ohälsa, och just nu behöver jag hjälp. Just nu känner jag skam, det är förnedrande att behöva erkänna att en OS-medaljör har det kämpigt. Och det handlar inte bara om ekonomin utan även om mental ohälsa”, skriver Gail Emms, och avslutar:

”Så om ni ser mig i kassan på Starbucks – och snälla, tro inte att jag skämtar nu – så ber jag i ursäkt i förväg om jag råkar säga era namn fel”.


Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM

Badminton