Skrällseger i kaosartat F1-lopp

SPORTBLADET

Det blev ett kaosartat F1-lopp i Baku med flera incidenter, stjärnbråk, bilar som tvingades bryta – och en skrällseger.

Och Marcus Ericsson, 26, var på väg mot säsongens första poäng – men beordrades att släppa stallkamraten Pascal Wehrlein förbi sig.

– Givetvis var det en besvikelse, säger Ericsson.

Foto: Clive Rose / Getty Images Europe
Marcus Ericsson.

Britten Lewis Hamilton säkrade vinsten i kvalet och startade därmed i pole position under söndagens F1-lopp i Baku.

Men det blev varken Mercedes-föraren eller VM-ledaren Sebastian Vettel som vann den här dagen. I stället kunde Red Bulls australiensare Daniel Ricciardo ta en skrällseger.

– Vi visste att podiet var en chansning efter omstarten men sedan hörde vi att Lewis och Seb hade problem, säger Ricciardo.

– Trodde jag att jag skulle vinna i dag? Absolut inte.

Mercedes Valtteri Bottas körde in som tvåa, trots krock med landsmannen Kimi Räikkönen redan på första varvet.

På tredje plats återfanns ännu en stor skräll i form av Lance Stroll. Det var 18-åringens första plats på podiet i karriären.

– Jag kan inte förstå det, säger en lyrisk Stroll.

– Det var ett hektiskt lopp, vi försökte bara hålla oss på banan.

Segraren Ricciardo bjöd den unge föraren på champagne ur sin sko eftersom Stroll trots allt ”har åldern inne”.

Ericsson fick order: ”Besviken”

Svenske Sauber-föraren Marcus Ericsson, som startade tre bilar från slutet, fick en bra start och låg efter sjätte varvet på en 13:e plats.

Det blev ett stökigt race där säkerhetsbilen fick åka ut vid ett flertal tillfällen. När Romain Grosjean fick problem efter 38 varv öppnade det för Ericsson som plötsligt befann sig på en 10:e plats.

Svensken var där och då på väg mot säsongens första poäng – men med tio varv kvar beordrades han att släppa stallkamraten Pascal Wehrlein förbi sig.

– Jag fick ordern att släppa förbi Pascal så att vi kunde försvara poängen åt teamet, och det lydde jag, bekräftar Ericsson i ett pressmeddelande enligt Nerikes Allehanda.

Han gick till slut i mål som elva.

– I slutändan ledde det till ett bra resultat för teamet, men givetvis var det en besvikelse för mig att inte sitta i bilen som tog poäng med tanke på att jag hade legat tia under en betydande del av loppet. Men jag känner ändå att jag spelade en betydelsefull roll i att teamet fick med sig poäng genom att hålla Stoffel på avståndet under de sista varven, säger Ericsson.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI
Daniel Ricciardo

Flera stjärnbråk

Förutom den tidigare nämnda krocken mellan finländarna Bottas och Räikkönen bröt ett ordkrig ut mellan två av sportens största stjärnor.

Ferraris Sebastian Vettel blev irriterad på Mercedes Lewis Hamilton och körde medvetet in i sidan på Hamilton som blev rejält upprörd.

– Om han nu vill vara en riktig man tycker jag att vi borde göra upp utanför bilarna, ansikte mot ansikte. Föreställ er alla barn som sitter och tittar på F1 i dag och ser den här typen av beteende från en fyrfaldig världsmästare, säger Hamilton.

Förare som bröt: Jolyon Palmer (Renault), Daniil Kvyat (Toro Rosso), Max Verstappen (Red Bull), Nico Hülkenberg (Renault), Felipe Massa (Mercedes), Sergio Pérez (Force India) och Kimi Räikkönen (Ferrari).


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna i sin helhet på Viaplay.

ARTIKELN HANDLAR OM

Formel 1

Baku