Yngst någonsin – mötte 27 år äldre (!)

Liu Jia, 39, tittade över pingisbordet.

Där stod den 27 år yngre OS-debutanten Hend Zaza.

12-åringen kämpade tappert – men fick stryk i fyra raka set.

Redan 2016, bara sju år gammal, bestämde Hend Zaza sig för att hon skulle delta i Tokyo-OS.

Men det var ingen enkel resa dit.

Tvingades fly kriget

Zaza kommer från det krigshärjade Syrien och tvingades fly sin hemstad Hamah. Nu kämpar hon sig fram i Damaskus trots tuffa förutsättningar. Hon fick äran att vara fanbärare för Syrien under OS-invigningen och var förstås en av de mest uppmärksammade deltagarna inför tävlingarna.

– Bordtennis har gett mig allt och lärt mig att bli en stark människa, en människa med självförtroende, sa hon inför matchen.

Zaza, 12 år och 204 dagar, är den yngsta OS-deltagaren sedan 11-årige Carlos Front tävlade för Spanien i rodd (!) 1992. Hon är den yngsta syriska OS-idrottaren genom tiderna och den totalt sett femte yngsta deltagaren i hela OS-historien.

Förlust i fyra raka

I sin match mot österrikiskan Liu Jia bjöd syriskan på bra motstånd. Matchen kan inte beskrivas som jämn men den unga flickan hävdade sig mycket väl sett till ålderskillnaden. Framför allt i andra set så pressade Zaza stundtals den mer än tre gånger äldre motståndaren. Jia, 39, vann till slut i fyra raka set (11–4, 11–9, 11–3, 11–5 ). Efter matchen tog de båda en selfie tillsammans och Jia såg lite lättad ut över segern.

– Det var väldigt tufft att rent mentalt förbereda sig för OS, men jag lyckades på något sätt. Det är den delen jag är mest nöjd med att jag klarade under matchen, sa hon efteråt och fortsatte:

– Jag hade hoppats att spela bättre men det här var en bra lektion. Särskilt som det ju är mitt första OS. Jag kommer jobbaa på att göra det bättre nästa gång. Jag vara kvar länge i turneringen, inte bara i den första rundan.

Utslagen direkt, men vi lär få återkomma till den här 12-åringen. Spelar Zaza lika länge som dagens motståndare gör hon 2048 sitt åttonde mästerskap, 39 år gammal.

Hend Zaza, 12, är Syriens första deltagare som kvalat in till bordtennis i OS.
Hend Zaza, 12, är Syriens första deltagare som kvalat in till bordtennis i OS.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.