Här blir han historisk

Brady till sin femte Super Bowl i natt: ”Fantastiskt”

Foto: Foto: REUTERS
Tom Brady och Bill Belichick kramar om varandra efter nattens segert mot Baltimore Ravens.
SPORTBLADET

I natt spelade Tom Brady sitt New England Patriots till Super Bowl.

I samma stund blev han historisk.

– Man måste nypa sig själv i armen, säger han.

Tom Brady är redan av många betraktad som en av de bästa quarterbacksen genom tiderna.

I natt blev han dessutom historisk när han tog sitt New England Patriots till Super Bowl efter en rafflande avslutning på matchen mot Baltimore Ravens, där Ravens missade ett field goal med bara sekunder kvar. Segern innebär nämligen att han och coachen Bill Belichick gör sin femte Super Bowl tillsammans.

”Inte perfekt”

Det är något som ingen annan quarterback/coach-kombination någonsin tidigare lyckats med.

– Det här laget har gått igenom mycket den här säsongen och kämpade hårt. Det har inte alltid varit perfekt, precis som i dag. Men vi hade våra stunder och de kämpade genom hela matchen, säger Belichick.

Är 49ers-fan

Tillsammans har Belichick och Brady byggt upp en lagmaskin som dominerat det senaste årtiondet och nu är de alltså klara för en ny Super Bowl.

– Det är fantastiskt att få spela Super Bowl igen. Man tittade på den här matchen när man var liten. Jag var ett 49ers-fan så jag fick se många Super Bowls, säger Tom Brady.

Det 49ers som Brady pratar om var det med giganterna och legendarerna Joe Montana och Jerry Rice som radade upp Super Bowl-segrar på 80- och början på 90-talet. Nu är han själv i samma situation.

”Jag sög idag”

Men tro inte att Brady är nöjd, trots segern i natt.

– Jag sög rejält idag. Men försvaret räddade oss, sa Brady direkt efter matchen till CBS.

I Super Bowl väntar vinnaren i matchen mellan San Francisco 49ers och New York Giants som spelades klart tidigt i morse.

FAKTA

Brady och Belichick – en succésaga som varat i tolv år och tagit New England till fem Super Bowl

2000:

Tom Brady draftas av New England Patriots. Men först i den sjätte rundan och som nummer 199 totalt.

2001:

Brady tar över som starting quarterback efter att Drew Bledsoe blivit skadad. Laget vinner elva av 14 matcher med Brady som starter, och han blir uttagen till Pro Bowl (Alls Star-matchen). Patriots gick sedan hela vägen och vann Super Bowl mot St Louis Rams efter en makalös sista drive av Brady. Blev även utsedd till MVP i Super Bowl.

2002:

Efter att ha spelat stora delar av säsongen med en axelskada missar Patriot slutspelet: Trots det passar Brady för flest touchdowns i ligan.

2003:

Blir två efter Peyton Manning i omröstning till MVP. Bardy vinner sin andra Super Bowl efter seger mot Carolina Panthers. Utses även den här gången till MVP i Super Bowl.

2004:

Brady tar laget till ett NFL-rekord med 24 raka segrar, inräknat matcherna från säsongen innan. Han blir även inbjuden till sin andra Bro Bowl. För tredje gången på fyra säsonger vinner Patriots Super Bowl.

2005:

Brady passar för 4 110 yards, flest av alla i NFL. Patriots vann sin division för tredje året i rad, men åker ut mot Denver Broncos i slutspelet.

2006:

Med i princip helt nya recievers tar Brady laget till slutspel, men åker där ut mot Indianapolis Colts.

2007:

Patriots plockar bland annat in Randy Moss som de närmaste åren blir Bradys stor ”go to guy”. Brady gör en lysande säsong, och många menar är det här är den bästa säsongen av en quarterback – någonsin. Laget vinner 17 raka matcher i grundserien, men förlorar en fantastiskt dramatisk Super Bowl mot New York Giants.

2008:

På grund av en fotskada spelar Brady ingenting på försäsongen.

2009:

Trots ett brutet finger och tre brutna revben passar Brady för 4 398 yards under säsongen. Patriots åker ut mot Baltimore Ravens i slutspelet.

2010:

Brady förlänger sitt kontrakt och blir med det NFL:s bäst betalde spelare. Slår NFL-rekord med sin 26:e raka seger på hemmaplan. Efter 14–2 och bäst i grundserien åker Patriots ut mot ärkerivalen New York Jets.

2011:

Brady har gjort en fantastisk säsong och är nu framme i en ny Super Bowl.

Sammanställning: Carl Johan Bjäreborn