”Han är Svarta Jesus”

Robert Griffin III ska lyfta ett lag och ena en stad

Foto: AP
Washington trejdade till sig andravalet i årest draft och valde RG3.
SPORTBLADET

Flytta på dig, Obama.

Washingtons nya frälsare är en 22-årig quarterback.

– Jag försöker ena den här staden, säger Robert Griffin III.

Han har bara gjort elva matcher som proffs, men är redan ligans hetaste spelare. Matchtröjan toppar försäljningslistorna och experterna dreglar över hans fysik och spelsinne.

– Robert Griffin III är den mest värdefulla spelaren i hela NFL. Det är otroligt, jag har aldrig sett något liknande från en rookie, säger gamla mästarcoachen Jimmy Johnson.

Obama & Romney i reklam

Och ”RG3”-febern har nått ända upp i Vita Huset. Inför presidentvalet gjorde bittra rivalerna Barack Obama och Mitt Romney en gemensam reklamfilm.

– Det är tufft att ena den här staden kring någonting. Tro mig, jag vet. Men ”RG3” får det att se enkelt ut, sa president Obama.

– ”RG3” har inte varit i Washington speciellt länge, men han har redan skapat förändring. Han når ut till alla idrottsfans och förenar demokrater och republikaner, sa Romney.

Själv vill Washington Redskins nye spelfördelare inte prata politik offentligt.

– Alla vill att du ska välja sida. Men mitt jobb är att förena människor. Jag försöker ena det här laget, och ena den här staden, säger Robert Griffin III.

”Folk älskar honom”

Redskins har nått slutspel bara tre gånger de 19 senaste åren. Den gamla storklubben har avverkat 21 startande quarterbacks under den perioden. En hisnande siffra på en position där stabilitet och trygghet är A och O. Nu verkar det som att laget – och staden – äntligen har fått sin frälsare.

– Han är Svarta Jesus, säger lagkamraten Fred Davis.

– Ibland måste jag påminna mig själv om att jag inte är ett fan utan en lagkamrat. Han är Washingtons motsvarighet till Derek Jeter (basebollikon i New York). Folk älskar honom, säger Alfred Morris.

Natten mot tisdag ställs Robert Griffin III inför sitt tuffaste test hittills. Washington tar emot regerande Super Bowl-mästarna New York Giants i en match som Redskins måste vinna för att hålla slutspelsdrömmen vid liv.

– Kalla det vad ni vill – en slutspelsmatch, en utslagsmatch. Det spelar ingen roll för oss. Vi vet att vi måste gå ut och vinna, säger NFL:s nya superstjärna.

Källor: CSN Washington, Dallas News, ESPN, Fox Sports, NFL Network, Washington Post, Yahoo Sports.

FAKTA

6 anledningar till varför han är det ultimata vapnet

INTELLIGENSEN

 ”RG3” tog sin examen i statsvetenskap efter tre år på college, har också läst kommunikationsvetenskap och planerar att plugga juridik efter NFL-karriären. I samband med draften hyllade scouterna hans förmåga att snabbt lära sig de avancerade spelsystemen.

SPELSINNET

 Griffin har en naturlig känsla för spelet. Sällan har en rookie-quarterback hittat hålen i försvaret så effektivt. Han har ”snabba ögon” och letar efter passningsvägar i första hand, springer själv i andra hand.

PASSNINGARNA

 ”The Arm”, säger de kort och gott i Redskins-lägret. Lagkamraterna tycker att Griffins kastarm är så imponerande att den fått ett eget smeknamn. Enorm kraft kombineras med pricksäkerhet, och bollen placeras så att lagkamraterna kan fånga den och fortsätta springa – utan att tappa fart.

KARISMAN

 Redskins har fått en passionerad, omtyckt ledare. Han fick lära sig disciplin och arbetsmoral av sina föräldrar – båda jobbade i det militära – men älskar samtidigt att ha kul när han spelar. Utanför planen kommer Griffins utstrålning göra honom till en mycket rik man. Redan innan han kastat en enda passning i NFL hade han säkrat fler sponsormiljoner än någon annan rookie i historien.

SNABBHETEN

En quarterback som också är den snabbaste spelaren på planen är ett extremt hot mot motståndarförsvaret. Som 17-åring rankades ”RG3” som en av USA:s mest lovande friidrottare, med personbästa 13,46 på 110 meter häck. I NFL snittar han 6,4 yards per springförsök – näst bäst av alla.

FYSIKEN

 188 centimeter och 98 kg är lite mindre än optimalt för en quarterback som får ta många smällar. ”RG3” kompenserar med styrka, explosivitet – och en total brist på rädsla. Trots att större och starkare försvarare stormar mot honom står han stadigt när han levererar bollen.