Örebro: ”Vi lider av lillebrorskomplex”

Vill bryta mörka statistiken

Foto: BILDBYRÅN
Johan Stål (till höger) i kamp med Lewis Walker under fjolårets SM-final.
SPORTBLADET

Örebro Black Knights har inte vunnit mot Carlstad Crusaders på 15 år.

Inför söndagens SM-final tar Johan Stål till alla medel för att rubba sina forna lagkamrater.

– Jag försöker psyka och jävlas, säger Örebro-stjärnan.

Överlägsna Carlstad Crusaders är på väg mot en ”perfect season”. Den regerande mästaren kan vid seger på söndagens final stoltsera med att ha vunnit samtliga matcher under året i serien och slutspel.

Finalmotståndarna Örebro är underdogs och jagar sin första SM-titel i historien. Black Knights har inte besegrat sina rivaler sedan 1999.

– Vi lider av ett litet lillebrorskomplex. Om Carlstad har fått en bra start på matchen så har vi hängt med huvudena och tänkt: ”inte nu igen”. Det har vi snackat mycket om nu, på pappret är de inte bättre än oss, det mesta sitter i huvudet på oss, säger Örebros nyckelpjäs Johan Stål.

”Skulle vara en underbar känsla”

Den 29-årige receivern är fostrad i Örebro och utsågs till superseriens bästa spelare under fjolårssäsongen.

Men stjärnan har inte kommit upp i standard i år.

– Det är alltid jätteroligt att få uppmärksamhet. Synd bara att inte blev bästa spelare i år, när man får en klocka värd 30 000. Men statistikmässigt är jag inte alls i närheten av fjolåret.

Varför då?

– Vi har fler bättre spelare nu. Det är den största anledningen, jag behöver inte ta samma ansvar och det är ju positivt.

Stål har bra koll på Carlstad med tanke på att han spelat för klubben under två sejourer.

– Carlstad har en tendens att komma upp i slutspel. Men jag försöker psyka och jävlas så gott jag kan. Jag har lagt upp lite bilder på Facebook på gamla lagkamrater, säger Stål.

Vad skulle det betyda för Örebro att vinna SM-guld?

– För klubben skulle det vara otroligt stort, det är första guldet någonsin på seniornivå. Det skulle vara bra för sponsorer och allt. För mig personligt skulle det vara en underbar känsla att trycka dit Carlstad, säger Stål.

SM-finalen i amerikansk fotboll spelas på Tele 2 och sänds i TV4Sport. Matchstart klockan 14.00.