Skandalvideo läckt – nu rasar USA

1 av 4 | Foto: TMZ
SPORTBLADET

Baltimore Ravens running back Ray Rice fick två matchers avstängning för att ha misshandlat sin fru.

Nu har videon på misshandeln läckt och skapat en folkstorm i USA.

– Den här mannen borde skickas i fängelse och ut ur NFL, skriver Denver Broncos spelare Terrence Knighton på Twitter.

Under måndagskvällen meddelade klubben att man sparkar Rice.

Det var den 15:e februari i år som NFL-stjärnan Ray Rice misshandlade sin dåvarande fästmö på ett hotell i Atlantic City. Civilt fick förstagångsförbrytaren Rice en typ av villkorligt straff där han kom undan en formell rättegång. NFL:s disciplinära kommitté nöjde sig med att stänga av Rice i två matcher och hänvisade till sin policy om förstagångsförbrytare och det faktum att Rice fästmö stödde att Rice skulle få ett kort straff i "förhör" med NFL-kommissionären Roger Goodell. De båda gifte sig dessutom bara en månad efter händelsen.

Läckt video upprör

Avstängningen möttes redan då av så stark kritik att Roger Goodell förändrade minimistraffet för den här typen av fall till sex matchers automatisk avstängning.

– Mitt disciplinära beslut ledde till att folket ifrågasatte vår ärlighet och vårt engagemang som om vi inte förstod vilken tyngd våld i hemmet lägger på många familjer, skrev Goodell i ett ursäktande brev till alla NFL-ägarna.

Nu har hela kritikstormen blossat upp igen – mångfalt mycket värre.

Anledningen är att sajten TMZ Sports publicerat övervakningsvideon från misshandeln. Man ser paret gå in i en hiss och hur Ray Rice slår sin fästmö mer eller mindre medvetslös innan han släpar en livlös kropp ut ur hissen.

"Gör mig illamående"

Kritiken kommer både från experter, fans och spelare.

– Ravens måste göra sig av med Rice idag eller så är de fegisar. Den här nya videon är motbjudande. NFL måste göra det rätta för en gångs skull, skriver erkände journalisten Bill Simmons som skickar skarp kritik mot kommissionär Goodell:

– Goodells förmåga att göra bort sig vid viktiga beslut är ojämförbart. Jag skulle inte lita på honom att fixa min snabbmatsbeställning just nu.

Denver Broncos spelare Terrence Knighton är inte nådig i sin kritik mot Rice:

– Den här videon gör mig illamående. Som spelare måste vi stå upp. Stå upp för vad som är rätt. Jag bryr inte ett skit om vem du är eller hur mycket du tjänar, säger han.

"Gör comeback på fredag"

NFL:s spelarfack har ínte velat kommentera händelsen.

– Vi har ingen kommentar i nuläget, skriver de i ett mejl till ESPN.

Även Baltimore Ravens har undanböjt att kommentera händelsen så här långt.

NFL säger att bett om att få hela videomaterialet från polisen men att det här är första gången även NFL:s disciplinära kommitté ser det.

Ray Rice avtjänar sin sista matchs avstängning på torsdag och ska enligt planen göra comeback som Ravens-spelare på fredag.

Uppdatering: Under måndagskvällen kom beskedet från Baltimore Ravens att man sparkar Ray Rice med omedelbar verkar samtidigt som ligan stänger av honom på obestämd framtid.

Se filmen från TMZ här (OBS: varning för starka bilder!).

ARTIKELN HANDLAR OM