Obama: ”Inget som en riktig man gör”

USA:s president uttalar sig om NFL-stjärnan och hustrumisshandlaren Ray Rice

1 av 4 | Foto: TMZ
SPORTBLADET

Videon där Ray Rice, 27, misshandlar sin fru har skapat en folkstorm i USA.

Nu uttrycker president Barack Obama sitt förakt för hustrumisshandlare.

”Att slå en kvinna är inget som en riktig man gör”, skriver Vita Huset i ett pressmeddelande.

Skvallersajten TMZ har publicerat övervakningsvideon från misshandeln, som ägde rum 15 februari i år. Man ser paret gå in i en hiss och hur Ray Rice slår sin fästmö (som han gifte sig med en månad efter misshandeln) medvetslös innan han släpar den livlösa kroppen ut ur hissen.

Hustrumisshandeln har engagerat hela USA.

Många Ravens-fans har valt att bränna sina Ray Rice-tröjor. En affär meddelar att kunder kan återlämna sina Rice-prylar till butiken mot full ersättning, samt att pengar ska doneras till en stiftelse som stödjer kvinnor som utsätts för våld i hemmet. Dessutom erbjuder en pizzeria i Baltimore gratis pizzor i utbyte mot Rice-tröjor.

Stängs av på obestämd tid

Efter att ha sett videon under gårdagen beslutade Baltimore Ravens att bryta kontraktet med Ray Rice med omedelbar verkan. Ray Rice skrev 2012 på ett femårskontrakt med Ravens, värt cirka 40 miljon dollar (cirka 285 miljoner kronor). Bara den här säsongen skulle han ha tjänat nio miljoner dollar (cirka 64 miljoner kronor), pengar han nu går miste om.

– Vi såg videon för första gången i dag och det förändrade såklart vår syn. Det ställde saken i en annan dager, säger Ravens head coach John Harbaugh på en presskonferens.

NFL, som till en början bara stängde av Rice i två matcher, är nu av samma åsikt som Baltimore Ravens och meddelar att Ray Rice stängs av från amerikansk fotboll på obestämd tid.

”Vi har alla ett ansvar”

”Vi begärde all information om händelsen, inklusive videon från hissen. Men den här videon var inte tillgänglig för oss och ingen på vårt kontor hade sett den förrän i dag”, skriver NFL i ett uttalande.

Nu uttalar sig även Vita Huset i ett pressmeddelande:

”Presidenten är pappa till två döttrar. Och som en sann amerikan anser han att våld i hemmet är förkastligt och oacceptabelt i ett civiliserat samhälle. Att slå en kvinna är inget en riktig man gör, oavsett om det sker på öppen gata eller, som alltför ofta, bakom stängda dörrar. Att få slut på våld i hemmet är något som är större än fotboll – och vi alla har ett ansvar för att sätta stopp för det”.

Se filmen från TMZ här (OBS: varning för starka bilder!)

ARTIKELN HANDLAR OM