Förre FBI-chefen ska utreda NFL

När fick ligan videon?

1 av 2 | Foto: AP
Nu ska den före detta FBI-chefen Robert Mueller i en oberoende utredning slå fast ifall NFL försökt mörklägga skandalen.
SPORTBLADET

NFL-stjärnan Ray Rice stängdes av på obestämd framtid i måndags efter att videon från när han misshandlar sin då blivande fru publicerats.

NFL själva påstod att de inte känt till videon tidigare, men i går uppgav AP att ligans ledning fått ta del av den redan i april.

Nu ska den före detta FBI-chefen Robert Mueller i en oberoende utredning slå fast ifall NFL försökt mörklägga skandalen.

Den amerikanska fotbollsstjärnan Ray Rice, 27, misshandlade sin då blivande fru Janay Palmer i en hiss på ett hotell i Atlantic City i februari.

När den villkorliga domen för misshandeln föll beslutade NFL att stänga av Rice i endast två matcher, samtidigt som man hänvisade till sin policy kring förstagångsförbrytare.

Men i måndags publicerade TMZ videon från hissen där man ser hur misshandeln går till, och efter det beslutade NFL att skärpa domen – rejält. Hans klubb Baltimore Ravens bröt kontraktet med Rice samtidigt som NFL stängde av honom på obestämd framtid.

Men när kände egentligen ligan till videon med misshandeln? I går skrev Sportbladet om AP:s uppgifter som rapporterade om att NFL-ledningen skulle ha fått tillgång till videon redan i april.

Uppgifter som nu gör att den amerikanska fotbollsligan känner sig tvingade att starta en ordentlig utredning för att rentvå sitt namn.

"Full samarbetsvilja från personalen"

NFL-chefen Roger Goodell har beslutat att det enda sättet att återfå allmänhetens förtroende är att låta förre FBI-chefen Robert Mueller utreda ligans agerande i frågan.

Goodell lovar att utredaren kommer att ha "full samarbetsvilja från all NFL-personal samt tillgång till alla NFL:s handlingar", skriver CBS.

Utredningen kommer att kontrolleras av två klubbägare, New York Giants John Mara och Pittsburgh Steelers Art Rooney, som båda är advokater.

Den förre militären Robert Mueller, 70, var FBI:s sjätte chef och satt på posten i tolv år, mellan september 2001 och 2013, där han bland annat fick handskas med 11 september-attackerna och bombningarna vid Boston Maraton förra året.