Gav upp karriären – för att ge bort njure

1 av 4
Chris Kemoeatu vann Super Bowl två gånger med Pittsburgh Steelers innan han tvingades avsluta sin karriär på grund av njurproblem.
SPORTBLADET

NFL-karriären i all ära.

När dubble Super Bowl-vinnaren Chris Kemoeatu behövde en ny njure tvekade brorsan Ma'ake, spelare i Baltimore Ravens, aldrig – utan la av för att ge bort sitt organ.

Nu är transplantationen genomförd.

– Det är mitt ansvar att ta hand om mina yngre bröder och systrar, säger Ma'ake enligt AP.

Chris Kemoeatu, 31, gjorde sju säsonger för Pittsburgh Steelers och vann två Super Bowl innan långvariga njurproblem tvingade honom att lägga ner fotbollsspelandet 2011.

Bekymren blev så pass stora att Kemoeatu behövde ett nytt organ.

Då kom hjälpen från nära håll – trots att det kostade ännu en NFL-karriär.

Ma'ake Kemoeatu, 35, var defensiv pjäs i Baltimore Ravens och har också en Super Bowl-titel på meritlistan. Men när lillebror behövde hjälp var valet enkelt. Efter säsongen 2012 valde han därför att sluta för att i stället påbörja en transplantation och rädda sin bror.

Opererade hjärtat

Men den slutliga operationen sköts upp eftersom Chris behövde genomgå en hjärtoperation för att kroppen kunde acceptera den nya njuren.

Hjärtingreppet genomfördes i juni och därefter kunde förberedelserna fortsätta mot njurtransplantationen.

Och under onsdagen kom ett glädjande besked.

Bröderna berättade på en pressträff att transplantationen är genomförd och att de mår bra.

– Jag är äldst av sju syskon och det är mitt ansvar att ta hand om mina yngre bröder och systrar. Om mina yngre syskon behöver blod blir det mitt. Om de behöver en njure får det bli min njure, säger Ma'ake Kemoeatu enligt AP.

”Han kunde inte spela mer”

Att ge upp sin egen karriär var ett självklart val för storebror.

– Han kunde inte spela mer och jag ville inte hamna i ett läge där han inte kunde spela men jag fortsatte. Så fort min brors hälsa var en risk ville jag sluta med alltihop, säger han.

Bröderna är nu halvvägs genom en sex veckor lång återhämtningsperiod. Kampen för Chris Kemoeatus hälsa har varit lång men nu börjar de se en ljusning.

– Jag sa till honom att det skulle bli okej. Jag pratade med honom i fotbollstermer. Vi tar oss förbi ”first down”, hjärtoperationen, till ”end zone”, njurtransplantationen, säger Ma'ake.

Operationen beskrivs som en ”succé” och enligt Chris Kemoeatu har banden mellan bröderna stärkts ytterligare.

– Den förde oss definitivt närmare varandra som bröder, säger han enligt ESPN.