Björk: Rodgers måste göra sitt livs match

SPORTBLADET

Aaron Rodgers kan inte springa. Men kan han gömma sig tillräckligt länge för att kasta Green Bay till Super Bowl?

Annars kommer Seattles tacklingsbrigad ”Legion Of Boom” käka upp den skadeskjutne quarterbacken.

I den andra konferensfinalen måste Tom Brady visa att han fortfarande är en vinnare, annars är det Andrew Lucks tur att ta över.

I kväll har Green Bay Packers quarterback Aaron Rodgers chansen att bli odödlig.

31-åringen är redan hyllad, och ansedd som en av ligans bästa quarterbackar. Och han har redan vunnit en Super Bowl-titel (2011).

Men skulle han leda Packers till årets Super Bowl-final, med en svårt sargad vadmuskel, så adderar han en dimension till på vägen mot legendarstatus.

Men då måste han göra sitt livs match. Mot storfavoriten, de regerande mästarna Seattle Seahawks. På bortaplan. Inför en ljudvägg som hotar att spränga ett nytt decibelrekord.

Långt under sin normala kapacitet

Rodgers hävdar själv att han har minst 60 minuter kvar i kroppen. Och det måste han säga. Men i segermatchen mot Dallas Cowboys var det uppenbart hur svårt han hade att röra sig. Jag skulle säga att skadan tar bort 50 procent av Rodgers kapacitet. För, i vanliga fall, när han inte hittar sitt första- eller andraval, brukar han med sin rörelse köpa sig tid i ”fickan”. Det kunde han inte nu. Han blev stillastående.

Mot ett förhållandevis mediokert försvar som Cowboys gick det ändå med hjälp av sin fantastiska arm att hitta sina mottagare (receivrar) Randall Cobb och Jordy Nelson. Men nu ställs han mot ligans absolut bästa försvar. Nu talar vi om ”Legion Of Boom”, Seattles fyra defensiva backar – cornerbacks Richard Sherman och Byron Maxwell samt safeties Kam Chancellor och Earl Thomas – som härjar överallt på planen.

Vissa försvar och spelare har blivit bakbundna av de nya reglerna, där man inte får leda med huvudet längre när man tacklas. Men Seahawks försvar har byggt om sin teknik, tagit inspiration från rugbyn, och spelar både aggressiv och smart fotboll där motståndarna flyger till höger och vänster.

Så frågan är hur mycket de tvingar Rodgers att springa. Och hur mycket smärta han kan ta?

Hans föregångare, den största Packerslegendaren av alla, Brett Favre visste allt om hur man trotsade smärtor. Han spelade sanslösa 297 matcher i följd. Klarar Rodgers av helgens utmaning tar han ytterligare ett kliv ut ur Favres skugga.

I den andra ”semifinalen” måste Tom Brady fortfarande visa att han är en vinnare. Annars kommer han att bli den andra legendaren inom loppet av en vecka som faller offer för Indianapolis Colts supertalang Andrew Luck.

Det är ingen som längre kritiserar Lucks fotbollsintelligens. Han har bevisat att han bara blir bättre för varje säsong, för varje match. Men skulle 25-åringen även slå ut Brady, en vecka efter att han detroniserat Denver Broncos Peyton Manning, har han gjort rent hus med den gamla erans quarterback-stjärnor. Då är Luck inte bara lovande längre.

Brady fortfarande en av de bästa

Patriots, under ledning av tandemparet Brady och coachen Bill Belichick, var det senaste laget som gick till Super Bowl två år i följd. Men trots ytterligare två finaler sedan dess, har man inte lyckats upprepa segrarna från 2004 och 2005. Faktum är att av helgens lag är det Patriots som väntat längst på en Super Bowl-titel. Och det har lett till att snacket om att Brady är slut, ”over the hill”, färdig, har fått bränsle.

Själv anser jag att han fortfarande är en av de tre bästa quarterbackarna, och jag är övertygad om att han har tre, fyra år kvar i ligan.

I förra helgens segermatch mot Baltimore Ravens visade Brady mer känslor än vanligt. Det visar att han inte är opåverkad av kritiken, och att han är medveten om att det här kan vara hans sista chans att vinna sin tredje Super Bowl.

En match från Super Bowl – här är nyckelspelarna, snabbanalys och Björks tips

vad är problemet Aaron Rodgers slåss mot Seattle – och en vadskada.Foto

Seattle Seahawks–Green Bay Packers (i kväll 21.10, TV10 och Viaplay).

Nyckelspelare, Seattle: De fyras gäng – Legion of Boom samt den springande quarterbacken Russell Wilson och Marshawn Lynch (running back).

Nyckelspelare, Green Bay: Den offensiva linjen måste skydda en skadad Aaron Rodgers, och mottagaren Randall Cobb ska ha en otroligt bra dag.

Kommentar: Packers kan inte doppa tårna och känna på vattnet, de måste dyka i med huvudet först. De måste göra mer än 30 poäng de första två kvartarna, annars kommer de att förlora. För Seahawks kommer att göra mycket poäng och Packers försvar kommer att tröttna.

Tips: Seahawks vinner.

New England Patriots–Indianapolis Colts (i kväll 00.30, TV10 och Viaplay).

Nyckelspelare, New England: Radarparet Tom Brady och Bill Belichick, quarterback respektive coach, samt den urstarke Rob Gronkowski (tight end).

Nyckelspelare, Indianapolis: Quarterbacken Andrew Luck och hans underskattade running back Dan Herron samt T.Y. Hilton (wide receiver).

Kommentar: Belichick kan konfundera Luck med nya försvarskombinationer. Men Luck är inte ensam längre, han har folk att gå till i form av Herron och Hilton. Det här kommer att bli en match till sista sekunden, eventuellt till förlängning, där Patriots vinner med tre poäng eller mindre.

Tips: Patriots vinner.

Carl-Johan Björk

ARTIKELN HANDLAR OM