Tränat sig bort från drömmen

Släppt av klubben efter dopning – nu kan karriären vara över

SPORTBLADET

LaRon Landry hade allt.

Ett drömkontrakt i NFL, ekonomin säkrad för all framtid och berömmelse så det räckte och blev över.

Sedan klev 30-åringen in på gymmet och brände precis allt när besattheten för träning slutade i dopning.

Det var verkligen med dunder och brak som LaRon Landry slog sig in i NFL 2007. Fem år senare gjorde amerikanen sin bästa säsong med New York Jets och plockades året efter upp från free transfer av Indianapolis Colts på ett fyraårskontrakt värt 206 miljoner kronor.

”Gymmet är hans fristad”

Åren innan övergången till Jets hade safetyn dock kämpat med en efterhängsen hälseneskada som innebar att han bara spelade 17 matcher på två säsonger. Istället för att träna med laget spenderade Landryd då mest tid på egen hand i gymmet. Något som blev uppenbart för alla.

Inför kontraktsskrivningen med Jets frågade sig många om spelaren till och med blivit för stor för att spela amerikansk fotboll? Landry motbevisade dem under den extremt lyckade säsongen i New York men i samma takt som Landryds rykte tog fart fortsatte också hans armar att växa. Stjärnans träningsrutin chockade till och med hans lagkamrater.

– Sent in på natten kunde Bart (Scott, Landryds lagkamrat på Jets försäsongsläger 2012) höra hur han tränade inne på sitt rum. LaRon säger att gymmet är hans fristad, berättade Eric Allen inom Jets organisation för CBS 2012.

”Tränar tills jag svimmar”

LaRon Landrys armar blev till sist den stora fascinationen för åskådarna kring Colts.

– Jag kanske säger något nu men ta det inte på fel sätt. Men mitt motto är: ”Döda dig själv men dö inte”. Det är vad jag försöker göra. Jag kör i gymmet tills jag i praktiken svimmar, sa stjärnan till ESPN 2013.

Amerikanen kunde då inte längre handla i vanliga affärer utan tvingades beställa skräddarsydda jackor och kavajer.

– Det är sant och jag hatar det. Det finns fina saker jag inte kan ha på grund av storleken på mina armar.

Fysiken må ha varit LaRon Landrys stora styrka på planen men i september 2014 avslöjades en mörk hemlighet kring träningen. Amerikanen stängdes då av i fyra matcher efter att ha åkt fast i ett dopningstest.

Dopad för andra gången

I februari 2015 fick 30-åringen sparken av Indianapolis Colts men ansågs då fortfarande ha en ljus framtid med gott om intressenter. Men i början av mars var det dags igen när Landry återigen åkte fast för dopning.

Nu är 30-åringen avstängd i de tio första matcherna av den kommande NFL-säsongen – om han hittar en ny klubb. ”Det är rättvist att ändå ställa frågan om hans karriär är över”, skrev NFL:s egen hemsida efter det senaste dopningsbeskedet.

Senaste uppdateringen kring Landrys förehavande är nu en tweet från hans träningskompis Jován L. Swann på Twitter. Den visar hur 30-åringen fortsätter sin hårda träningsregim samtidigt som bland annat Bleacher Report ställer sig från om LaRon Landry till och med blivit ännu större nu?

Det är rättvist att ställa frågan om LaRon Landrys karriär är över. Det är också rättvist att ställa frågan om det var en besatthet för träning som dödade den.

ARTIKELN HANDLAR OM