Försökte ta sitt liv flera gånger

Talar ut om mardrömmen i känslosamt brev

1 av 6 | Foto: AP
Jonathan Martin.
SPORTBLADET

Jonathan Martin var en av de utsatta i Miami Dolphins mobbningsskandal som skakade NFL för två år sedan.

I ett långt brev talar han nu ut om sin depression.

Om hur påtryckningarna såväl inifrån som utifrån höll på att kosta honom livet.

Det var i november månad 2013 som tidningen Miami Herald avslöjade hur de äldre spelarna i NFL-laget Miami Dolphins systematiskt mobbat sina yngre lagkamrater och använt dem som ”bankomater”. De uppgavs ha krävt att de yngre spelarna betalade middagar för upp emot 195 000 kronor samt nöjesresor för upp emot 100 000 kronor och det hela gick så pass långt att den då 24-årige Jonathan Martin, i dag 26, drog sig ur sporten på obestämd framtid efter att ha drabbats av ett nervöst sammanbrott.

Försökte ta sitt liv

I ett långt inlägg på Facebook berättar nu Martin – som avslutat sin karriär – om den tuffa tiden. Han skriver att hela hans uppväxt varit en mardröm som började när han som tioåring lämnade Pittsburgh, Pennsylvania för världsmetropolen Los Angeles.

”Omgivningen är helt ny för dig. Du är en av få minoriteter i de privata skolorna. Du lär dig att dölja din storlek och din hudfärd genom att bli blyg, introvert och trevlig så att du inte skrämmer de lilla vita pojkarna och deras föräldrar. Varken svarta eller vita människor accepterar dig eftersom de inte förstår dig. Det ruinerar ditt självförtroende. I hela ditt liv har du fått höra att du inte är ”svart nog”. Att inte passa in är på väg att krossa dig. Din talang och dina framgångar på fotbollsplanen kompenserar inte för demonerna du burit inom dig hela vägen genom låg- och högstadiet. Du är aldrig tillräcklig, du är alltid ”tönten”, den ”konstiga snubben som låtsas vara vit”, skriver Martin i sitt inlägg.

Han berättar att han såg sporten som den enda utvägen att få ordning på sitt liv. Men att en karriär inom NFL per automatik innebar att folk utifrån började betrakta honom som en självupptagen mansgris, ”en typisk amerikansk fotbollsspelare”, som Martin själv uttrycket det.

”Väl i NFL kommer väckarklockan. Alla andra klarar av att hantera jargongen, de tar inte det som sägs personligt, de borstar det av axeln och säger 'skit samma, jag tjänar miljoner, jag lever min dröm'. Men du är annorlunda, du har alltid varit annorlunda, alltid var mer känslig. Ditt jobb leder till att du försöker ta självmord flera gånger. Din inbillade sociala inkompetens dominerar alla dina tankar, varje vaken timme. Ena dygnet sover du 12, 14 eller 16 timmar, andra dygnet sover du inte alls. Du dricker för mycket, röker på hela tiden och börjar tappa fokus på ditt jobb, på att spela den sport du växte upp att älska. Men en dag vaknar du upp och inser hur absurt ditt tankesätt är, att inget av det här är värt någonting, att vissa människor inte är värda ett skit, att pengar inte är allt, att kändisstatusen är värdelös, att det enda som egentligen betyder något är din familj och dina närmsta vänner”, skriver Martin.

Vill hjälpa andra

Han avslutar sitt lång brev med att förklara varför han skrivit det.

”Du tänker att du genom att dela med dig av din historia kanske kan hjälpa någon annan knubbig, töntig, socialt isolerad och känslig grabb som känner sig mobbad. Få honom att veta att han inte är ensam”.