Stor lirare – mot alla odds

17 år och 135 centimeter – Adam Reed är killen som vägrar vara ”för liten”

1 av 10 | Foto: Foto: MIKE STOCKER
vägrar ge upp När Adam Reed (tröjnummer 2) petades från laget bestämde han sig för att ge allt för att ta sig tillbaka. ”Tränarna skulle inte ha något annat val än att flytta upp mig”, säger han.
SPORTBLADET

Adam Reed är inte kort. Han är bara mindre.

Men med amerikanens inställning spelar det ingen roll.

Inte ens om du ska möta en motståndare som är 70 kilo tyngre.

”Det här är ingen show”. Det är de bärande orden från Adam Reed, hans tränare Mike Rumph och representationslaget för American Heritage High School i Florida. Det råder ingen tvekan om att det stämmer.

Laget är rankat som nationens 18:e bästa high school-lag, tränaren Mike Rumph draftades i första rundan till NFL 2002 och i ledarteamet finns ytterligare tre före detta NFL-spelare. Men alla ligger ändå i lä när det kommer till stjärnstatus i jämförelse med killen de i laget kallar ”Hollywood”.

Efter en artikel i Miami Herald i somras har lagets running back Adam Reed fått besöka tv-program, ställa upp på idolfoton och skriva autografer. Han är lagets störste stjärna men minste spelare.

– Men jag är inte kort. Jag är liten.

Tränar extra varje pass

Adam Reed är 135 centimeter lång och väger 44 kilo. Men han tränar extra efter varje pass, tar 90 kilo i bänkpress och överväger att bli tyngdlyftare om inte karriären som amerikansk fotbollsspelare tar honom hela vägen till hans drömmar.

– Han har alltid spelat fotboll. Han började med flagg-fotboll när han var fem år och det var ingen större grej eftersom de inte fick tacklas. Han har alltid varit en stark och snabb kille, men jag förstod aldrig hur duktig han var. När han sa att han ville fortsätta spela sa jag bara åt honom att satsa på det, säger mamman Lisa Reed.

Hon upptäckte tidigt att Adam inte var som hennes andra barn. Pojken blev snabbt ifrånväxt och fick tillväxthormoner från 8 till 15 års ålder. Men ingenting hjälpte. Han hade lätt för att bygga muskler och lägga på sig vikt men från grundskolan och framåt förblev Adam Reed 135 centimeter lång.

– Det har inte alltid varit en dans på rosor. Han har gråtit och varit väldigt ledsen över sin längd. Men jag sa till honom att ”det är så här du är och det är en del av livet. Du borde tacka Gud för att du kan gå, springa, skrika och leka. När livet ger dig citroner så gör du lemonad”, säger mamma Lisa.

Så när Reed petades från skolans representationslag var vägen framåt självklar.

– Först förlorade jag modet och det kändes som jag hade gjort allt jobb i onödan. Men det fick mig bara att jobba ännu hårdare så att tränarna inte skulle ha något annat val än att flytta upp mig, säger Reed.

– Jag hittade honom i gymmet förra sommaren och han visade mig hur hårt han var beredd att jobba. När jag ber honom göra tio repetitioner gör han tolv. Han gör mitt jobb väldigt lätt, säger tränaren Mike Rumph.

Tränarens dotter grät

När Reed debuterade för laget grät Mike Rumphs nioåriga flicka. Men 17-åringens historia är ingen saga. Det är allvar.

Efter att ha missat en blockering i matchen fick Reed verkligen veta det.

– Om du ska vara med så måste du göra ditt jobb. Det här är ingen show, skrek tränare Rumph.

Reed reste sig, ruskade av sig besvikelsen och lurade i matchen efter skjortan av en 187 centimeter lång och 113 kilo tung motståndare. Nästan 70 kilo mer än 17-åringen själv mäter.

– Jag är svag för såna grejer, skrattar Rumph.

Framtid som tränare?

Men det här är som sagt allvar och Mike Reed är också realistisk. Det är inte särskilt troligt att en 135 centimeter lång och 44 kilo lätt spelare når den amerikanska proffsligan NFL. I alla fall inte som spelare. Men det kanske finns andra vägar dit.

– Jag skulle älska att ha honom i mitt tränarteam en vacker dag. Vem är bättre lämpad att lära en kille att aldrig ge upp än någon som tvingats göra det hela sitt liv, säger Rumph.

Adam Reed är också redo att göra vad som krävs.

– Jag vill vinna en mästerskapsring och spela min roll i laget. Oavsett vilken det är.

Källor: Miami Herald, ESPN, Sun-sentinel.