Kansas på väg att göra det omöjliga

Björk: 45 år sedan sist – nu skakar de om AFC

Foto: AP
QB Alex Smith och hans Kansas City Chiefs stormar fram i AFC.
SPORTBLADET

Endast ett lag i NFL-historien har inlett en säsong med blott en seger på de sex första matcherna, för att sedan gå hela vägen till slutspel.

Nu kan Kansas City Chiefs vara på väg att göra om den mirakulösa bedriften.

Laget har skakat om hela AFC efter åtta segrar i följd, och nu kan deras mäktiga spurt fälla självaste Denver Broncos i en intensiv slutspelsstrid.

Carl-Johan Björk f.d. linebacker i amerikansk fotboll & nu TV10:s NFL-expert.

Om någon för några veckor sedan sagt att Kansas City Chiefs skulle passera Denver Broncos och vinna AFC West, hade den personen idiotförklarats.

Men efter åtta segrar i följd står Kansas på 9–5 och tar sig an bottenlaget Cleveland Browns, medan Denver på 10–4 möter topplaget Cincinnati Bengals.

Det är 45 år sedan ett lag lyckades med det omöjliga, att inleda en säsong 1–5 för att sedan ta sig till slutspel. Det var 1970 och just Bengals som faktiskt förlorade ytterligare en match innan bragdvändningen kom.

Kansas har krupit i vassen, och det är först under de senaste omgångarna som den breda NFL-publiken fått upp ögonen för tränare Andy Reids lagbygge.

Vill säkra en bye-week

Ledda av San Fransisco 49ers gamla quarterback Alex Smith har Chiefs vänt knappa förluster till vinster.

Broncos, som efter quarterbacken Peyton Mannings skada nu anförs av reserven Brock Osweiler, har två förluster och slutspelsplatsen som för ett par veckor sedan såg stenklar ut, är nu plötsligt i fara.

Skulle Osweiler bokföra sig för en tredje förlust, och Kansas programenligt slå Browns, är Chiefs förbi på inbördes möten. Och då är Broncos plötsligt inblandat i en wild card-duell med två andra formstarka lag – New York Jets och Pittsburgh Steelers, som båda står på 9–5 inför helgens matcher.

Nu möter Jets emellertid New England Patriots, och mycket talar för att deras slutspelsdrömmar mer eller mindre kan ta slut. Men Broncos gör definitivt bäst i att slå Bengals.

Bengals är visserligen slutspelsklart, men vill helst säkra en bye-week, och få stå över första slutspelsrundan.

Det som talar för Broncos i kväll är att Osweiler för en gångs skull möter en quarterback med mindre NFL-erfarenhet än han själv. För på andra sidan står AJ McCarron, som plötsligt fått kliva in hetluften sedan stjärnan Andy Dalton brutit tummen mot Pittsburgh vecka 14.

Upp till bevis, Osweiler

McCarron, draftad först i femte rundan 2014, blev förra veckan den första quarterbacken från Alabamas universitet som vunnit en NFL-match sedan 1987.

Men om 25-åringen även skulle besegra Osweiler minskar paradoxalt hans chanser att få spela i slutspelet, för med en bye-week får Dalton ytterligare tid på sig att läka sin tumme. Men McCarron vet givetvis att hans karriär mår bäst av att han vinner i kväll. I hans situation är varje tillfälle på planen en arbetsintervju.

För Osweiler är det verkligen upp till bevis. Om tronskiftet, där han pensionerar Manning, ska bli verklighet

krävs att han slår Bengals.

Skulle han misslyckas även i kväll, kan den till synes säkra slutspelsplatsen ryka.

Och det skulle inte se bra ut på meritlistan.

■ ■ ■

En quarterback med en otvivelaktigt ljus framtid är Cam Newton. Han leder NFL:s enda obesegrade lag – Carolina Panthers. Och nu toppar den spektakuläre 26-åringen de flesta tipsen att utses till ligans mest värdefulla spelare. Många har redan gett priset namnet CaMVP.

Newton kanske inte toppar alla statistiklistor, men om man tittar på antalet totala yards och det modiga och inspirerande sätt han leder sitt Panthers är han även min MVP-favorit.

FAKTA

CJ Björks 5 hetaste MVP-kandidater

1. Cam Newton, Carolina Panthers

Har blommat ut till en av ligans bästa spelare de senaste åren, och 2015 är hans MVP-år. Inget snack. I luften, på marken, som ledare och även på sidlinjen.

2. Tom Brady, New England Patriots

I topp av de vanliga anledningarna: Tom Brady är helt enkelt en av de bästa, om inte den bästa, QB'n genom tiderna.

3. Carson Palmer, Arizona Cardinals

Bäst på att lägga djupa bollar av årets QB's. Passar som handen i handsken i Cardinals offensiva strategi.

4. Ben Roethlisberger, Pittsburgh Steelers

Säga vad man vill, men boll kan han lira. Se även på hur mycket han har förbättrats över de senaste fem åren.

5. JJ Watt, Houston Texans

Hur man än vrider och vänder på det så är han ligans defensiva MVP. Om det inte vore för Watt så skulle inte Texans vara med i slutspelsracet!

Tider, söndag:

18.30, Viasat Sport/HD, Viaplay: New York Jets–New England Patriots

19.00, Viaplay: Atlanta Falcons–Carolina Panthers

22.25, Viasat Sport/HD, Viaplay: Arizona Cardinals–Green Bay Packers

22.25, Viaplay: Seattle Seahawks–St Louis Rams,

02.25, Viasat Sport/HD, Viaplay: Minnesota Vikings–New York Giants

Måndag:

02.25, Viasat Sport/HD, Viaplay: Denver Broncos–Cincinnati Bengals

CJ Björk