Köldmatchen: spelar i minus 21 (!) grader

1 av 2
SPORTBLADET

Det kommer vara sex minusgrader när Minnesota Vikings i dag spelar sin första utomhusmatch i ett slutspel på 39 år.

Låter det inte redan svinkallt vill vi upplysa om att temperaturen är mätt i Fahrenheit.

I Celsius: minus 21 grader.

Seattle Seahawks har tagit fram särskilda underkläder inför söndagens match mot Minnesota Vikings. Tro oss, de kommer att komma väl till pass.

Matchen är Vikings första utomhus i ett slutspel – en så kallad wild card playoff-match – på 39 år och tros bli en av de kallaste i amerikansk fotbollhistoria.

För medan längd och alpint har strikta regler för när kylan ska stoppa en tävling tillåter NFL vilka temperaturer som helst.

Bollen blir hård och hal

Dagens match börjar klockan 19 svensk tid och spelas i sex minusgrader Fahrenheit, vilket betyder neråt minus 21 grader Celsius.

Som om inte det vore kallt nog förväntas det blåsa rejält, vilket kommer förstärka den arktiska känslan.

– Vinden påverkar mer än något annat. Kyla är kyla, men bollen kommer vara hårdare och lite halare. Spelarna måste koncentrera sig och verkligen inte oroa sig för kylan. Oroa er för att spela, har Vikings tränare Mike Zimmer sagt.

Värmedynor och upphettade bänkar

Så hur ska spelarna ens kunna genomföra matchen?

En förutsättning, som saknades under köldmatcherna för ett par decennier sedan, är att arenan har värmeslingor installerade. Därtill kommer planen hållas övertäckt så länge som möjligt innan matchen blåses igång.

Men extra lyxigt – eller ska vi kalla det nödvändigt? – är att avbytarbänkarna är uppvärmda för att tina de frusna lemmarna. Utöver det förväntas hundratals värmepåsar och -dynor nyttjas av lagen.

Utöver det?

Ja, vad tror ni? Det gäller att bita ihop. Röra sig på stället. Eller som Vikings wide receiver Stefon Diggs uttrycker det:

– Ingen tycker om att bli kall, men du måste vara bekväm i att vara obekväm.

Den femtionde upplagan av Super Bowl spelas 7 februari på Levi's Stadium i San Francisco.