Välkommen till världens smartaste arena

Klicka på de gula punkterna i bilden för mer information

SPORTBLADET

SAN FRANCISCO. Här i hjärtat av Silicon Valley, granne med Facebook och Google ligger den: världens smartaste arena.

Levi's stadium är prisad som ”Årets Arena” och en uppvisning i högteknologi och miljömedvetenhet.

– Vi kan inte längre säga till besökarna: ”Kom hit, men du kan inte vara uppkopplad på sex timmar”, säger San Francisco 49ers Al Guido.

Solpanelerna längst sidorna av Levi's Stadium gnistrar i solljuset. Energin som panelerna skapat har varit tillräcklig för att tillgodose San Francisco 49ers hemmaarena med ström under hela säsongen. Nu återstår bara en match: Super Bowl.

På taket växer 40 olika arter av lokal växtlighet för att undvika en uppvärmd effekt.

85 % av vattnet som används på arenan är återvunnet.

Allt går i linje med hela samhällets miljötänk.

Besökarna på Levi's Stadium får dessutom teknologi i världsklass. I en speciell app på telefonen kan du få information om var toalettköerna är som längst. Du kan få en guide så att du enkelt hittar till din plats på arenan och du kan till och med beställa mat för leverans till din stol.

”Unik upplevelse”

Med så många människor på samma ställe brukar det bli problem med uppkoppling. Allt fler använder sig av smartphones och man har tvingats bygga ut ett rejält nätverk på arenan.

– Detta är en unik upplevelse för fans, med den bästa teknologi du kan tänka dig, säger Mike Fasulo VD för Sony som bidragit med TV-skärmar.

Andra företag som 49ers arbetat med är bland andra Intel, SAP, Yahoo och Brocade.

Denna moderna arenaupplevelsen var förmodligen en av orsakerna till att Levi's Stadium här i Santa Clara blev Super Bowl-arena 2016.

Sedan öppnandet 2014 har det också varit en succé. 49ers har fyllt arenan i princip varje match. I juni 2015 blev arenan utsedd till ”Årets arena” och fick ytterligare ett pris för de tekniska lösningarna under en gala i Barcelona.

Ett stort bakslag

Det har egentligen bara varit ett bakslag för arenan. Ett väldigt viktigt sådant. Gräsmattan på arenan har under perioder inte alls hållt måttet. I omgång sex kollapsade gräset under Baltimores kicker Justin Tucker och då spreds en oro att den kanske inte skulle klara de stora matcherna.

– Jag har aldrig varit med något liknande. Min fot bara sjönk ner så djupt, sa Tucker.

Gräsmattan har bytts ut sex gånger på bara 18 månader. Gräset som Super Bowl ska spelas på är odlat på Bermuda och las på direkt efter 49ers sista match den 3 januari.

– Det blir en succé – om ingen talar om gräset efteråt, säger NFL:s planansvarige Ed Mangan.

Källor: Levi's Stadium, Time Magazine, NY Times.