Raiders hånades – nu skrattar ingen längre

CJ Björk: Carrs Oakland har ett fruktat anfall

SPORTBLADET

Efter år av misslyckanden och besvikelser förvandlades de till ligans driftkucku.

Men nu skrattar ingen åt Oakland Raiders.

Och i natt kan vi få ett kvitto på om Derek Carr och hans fruktade anfall är ”på riktigt”, i elddopet mot Denver Broncos frustande försvar.

Det finns få populärare lag i NFL, att döma av kepsförsäljningen i alla fall. Men frågan är hur många av kepsbärarna som verkligen bryr sig om Oakland Raiders? I år har i alla fall laget äntligen gjort bra reklam för sig även på planen.

Klubben med den näst längsta slutspelstorkan har spelat så dåligt under så lång tid att de blivit något av NFL:s favoritobjekt att håna, och det påstås att karriärer kommer för att lägga ned sig ned och dö i organsationen.

Men nu har de omvittnat passionerade Raidersfansen åter fått anledning att skruva upp volymen till max.

Och det är främst passningsspelet som övriga lag får passa sig för.

Två heta wide receivrar

Unge quarterbacken Derek Carr har lyxen att ha två heta wide receivrar att sikta på – Amari Cooper och Michael Crabtree, som är trea respektive 12:a i antal yards av ligans wide recevirar. Rutinerade Crabtree har precis som Raiders genomgått en pånyttfödelse, och är full av beundran för Carr som han jämför med ingen mindre än Brett Favre, en av de bästa quarterbackarna genom tiderna. Crabtree menar att unge Carr är en ”gunslinger” av den gamla skolan. 

Förra veckan bidrog Crabtree och Cooper till att Carr passade för hela 513 yards mot Tampa Bay, vilket var nytt klubbrekord. Det är helt enkelt sjukt bra siffror. Man brukar säga att över 350 yards är en riktigt bra notering. Sammanlagt har Carr samlat på sig 2321 yards, och plötsligt finns det till och med dem som nämner Carrs namn i  ett MVP-sammanhang.

Riktigt så långt skulle jag inte vilja sträcka mig ännu. Men skulle han göra om bedriften från förra helgen, mot Denver i natt, ja då vet i tusan om inte jag också sällar mig till skaran.

För ett tuffare test på Carrs och Raiders förmåga än fjolårsmästarna Denver går knappast att uppbringa.

Omvända styrkeförhållanden

Denver lever nästan uteslutande på sitt försvar som är ett av ligans absolut tuffaste, hårdaste och mest svårforcerade. I dagsläget rankas det trea i NFL. Då behöver inte anfallsspelet vara bättre än 27 av 32 lag. Segrarna trillar in ändå, sex på åtta försök hittills.

Styrkeförhållandena är precis de omvända för Raiders där CCC (Carr, Cooper och Crabtree) leder ligans femte bästa anfall. Försvarsspelet är i dock i dagsläget det näst sämsta i NFL. Men trots det har man samlat på sig sex segrar på matcher.

I natt kommer ett av lagen ta kommandot i AFC West.

”Style make fights” säger den gamla boxningsdevisen, och det stämmer verkligen in här. Raiders attackanfall mot Denvers tjurnackade defence. Raiders har här chansen att tvätta bort det mesta av förlorarstämpeln som klibbats fast på klubben.

Men min magkänsla säger att Broncos drar längsta strået. Starka försvar har oftast visa sig fälla avgörandet i kampen om Super Bowl de senaste åren.

Men oavsett så tror jag Raiders har en ypperlig chans att erövra ett wild card till slutspelet.

Vilket säkert bidrar till att en och annan extra keps säljs.

Jag kan bara lyfta på hatten.

Carl-Johan Björk

ARTIKELN HANDLAR OM

NFL