C-J Björk: "Matty Ice" ska ta nästa steg

Mot superstjärnestatus på familjens bekostnad – jagar MVP-titel(?)

Foto: TT
SPORTBLADET

Släkten är värst och bäst när familjen Ryans stolthet möter Philadelphia.

För i kväll ska Atlanta Falcons Matt ”Ice” Ryan ta nästa steg mot slutspel och superstjärnestatus, på bekostnad av sin familjs favoritlag.

”Du spelar med ditt slagträ, din handske och boll, aldrig med din mun”.

Matt Ryan växte upp med morfar Sam Lougherys visdomsord ringande i öronen. Och det har bidragit till hans sportsliga helylleimage. 

Men snappa en boll i händerna på honom, och det finns inget blygt eller tillbakadraget med 31-åringen från Exton, Pennsylvania. 

För tillfället kastar ingen boll bättre än honom. I alla fall inte i yards räknat. Ryan har passat till hela 2980 yards, och nu börjar fotbollsfansen spekulera i ett Super Bowl-framträdande för Falcons och MVP-titeln till ”Matty Ice”.

Som smeknamnet antyder är Ryan iskall, och får han tillräckligt med tid i fickan kan han skada motståndarna med långa, precisa och spektakulära pass. Bland ligans passningsarmar är det väl enbart Tom Bradys som kan mäta sig i dagsläget.

Har ett hyfsat bra grepp om NFC South

Och med sin naturliga, friktionsfria kaströrelse ser Ryan till att hitta sin wide receiver Julio Jones, som i sin tur toppar statistiken över flest mottagna yards – 970.  Tillsammans är duon främsta anledningen bakom ligans bästa anfall som producerar starka 33.9 poäng/match.

Men även om andra wide receivern Mohamed Sanu inte har tillnärmelsevis lika bra siffror som Jones, så är han ändå ett habilt hot. Vilket bidrar till att försvaren inte kan släppa sin uppvaktning av honom heller. Dessutom har Falcons ett adekvat springspel med running backen Devonta Freeman. Alternativen är många.

Och jag kan köpa MVP-resonemanget, men då måste Ryan först och främst ta laget till slutspel för första gången sedan 2012. Laget har sex segrar på nio matcher och har ett hyfsat bra grepp om NFC South.

Julio Jones vs Mohamed Sanu blir avgörande

Och om man enbart tittar anfallsmässigt så ser det ljust ut för Falcons. Men lika bra som Falcons offence är, lika uselt är tyvärr defence. Laget släpper nämligen till 28.8 poäng/match. Man brukar säga att för att ett lag ska ha möjligheten att vinna regelbundet bör man släppa in mindre än 20 poäng. Dessutom har Falcons offensiva linje stora problem med att freda sin quarterback. Ryan har många fördelar, men han är inte någon av de mest mobila QB-arna i fickan och dessa två faktorer har bidragit till att han blivit sackad hela 22 gånger i år. Det är en hög och riskfylld siffra. Skulle Ryan gå sönder kan säsongen hastigt men mindre lustigt vara över för laget. 

Räkna med att Philadelphia Eagles aggressiva frontfyra tänker sätta maximal press på Ryan i kvällens match. Och Eagles unga quarterback Carson Wentz tänker försöka utnyttja Falcons porösa försvar för att bryta lagets förlustrad på två matcher. Sedan går Eagles cornerbacks en närmast avgörande match-i-matchen mot Julio Jones/Mohamed Sanu, där de måste ligga tätt och få hjälp av sina safeties för att ha en chans att stoppa Falcons giftiga passningsspel.

I normala fall skulle Eagles varit påhejat av Matt Ryans släkt och familj, som han växte upp tillsammans med i lilla Exton, en knapp timmes bilfärd från Philadelphia. Familjen var och är dedikerade Eaglesfans. Utom i kväll. 

Då är blod tjockare än vatten.

FAKTA

Söndag:

18.30, TV3 Sport HD/Viaplay: Atlanta Falcons–Philadelphia Eagles

19.00, Viaplay: Carolina Panthers–Kansas City Chiefs

22.25, TV3 Sport HD/Viaplay: Dallas Cowboys–Pittsburgh Steelers

22.25, Viaplay: Arizona Cardinal–San Fransisco 49ers

02.20, TV3 Sport HD/Viaplay: New England Patriots–Seattle Seahawks

Måndag:

02.30, TV3 Sport HD/Viaplay: New York Giants–Cincinnati Bengals

CJ Björks hetaste MVP-kandidater

1) Tom Brady, QB, New England Patriots

Det är tydligen fullt möjligt att missa en månad av spel och ändå vara med i racet för ligans MVP.

Även om Patriots var bra utan Brady så är de ett helt annat lag med honom. Med en QB-rating på 133,9, vilket toppar ligan, samt ett snitt på 330 yards per (tredje plats) så är det ingen som skulle påstå att han inte är en god kandidat till årets mest värdefulla.

2) Matt Ryan, QB, Atlanta Falcons

Ryan spelar just nu sin livs fotboll, hans arm har aldrig sett så här bra ut. Han toppar ligan med 2980 yards och endast fyra interceptions. Med en slutspelstorka sen 2012 så är detta verkligen Falcons och Ryans år.

3) Von Miller, DE/OLB, Denver Broncos.

Det finns få spelare som har så stor inverkan på en motståndares gameplan som Miller. Extremt effektiv i sin pass rush och har en läskig förmåga att skapa fumbles på just QB’s. Finns det något vackrare och än en sack/fumble/TD retur?

4) Derek Carr, QB, Oakland Raiders.

I år bevisar han att förra årets prestation inte var en slump, med 2505 yards ligger han just nu femma i passningsstatistiken, och har endast kastat tre interceptions. I Carr ser vi framtiden för Oakland, det är precis denna typ av QB som detta franchise var i desperat behov av.

5) Ezekiel Elliot, RB, Dallas Cowboys.

Denna Rookie leder ligan med 891 yards rushing mycket tack vare Dallas duktiga offensiva linje. Med det sagt så är det långt ifrån alla som kan komma in i ligan och leverera på det sättet han gör. Given för utmärkelsen Årets rookie om inte annat!

C-J Björk
(TV3 Sports NFL-expert)