Rookien springer mest och bäst

SPORTBLADET

Det är tillbaka till framtiden i Dallas.

Cowboys har kopierat framgångsformeln från 90-talet, och nu kan de springa hem NFC.

Och mest och bäst springer rookien Ezekiel Elliott.

Carl-Johan Björk f.d. linebacker i amerikansk fotboll & nu TV10:s NFL-expert.

Om New England Patriots varit NFL:s främsta lag hittills under 2000-talet med sex Super Bowl-framträdanden, så var Dallas Cowboys tveklöst 90-talets lag.

Lagets dominans var under några år närmast total, och det senaste vi kan kalla en dynasti i ligan. ”Americas Team” vann tre av fyra Super Bowl under åren 1992-95 och rankas som ett av de bästa lagen i NFL:s historia.

Framgångarna vilade på en helig treenighet – quarterbacken Troy Aikman, en uppoffrande offensive line och running backen Emmit Smith, som förutom tre Super Bowl-ringar sprang hem två NFL MVP-titlar, en Super Bowl MVP samt både rushade för flest yards och svarade för flest touchdowns under fyra säsonger.

Men storhetstiden ebbade ut, och under hela 2000-talet har organisationen svikit och famlat efter formen. Tills nu. 

Cowboys har inför helgens omgång flest segrar av alla lag i ligan, och själv har jag inte sett dem bättre på hela århundradet. Och återigen är det tack vare de faktorer som skapade framgångar på det gyllene 90-talet.

Fanns tvivlare

Unge quarterbacken Dak Prescott tog chansen när Tony Romo gick sönder, och imponerar med sitt kloka spel bakom en urstark o-line som ledda av left tackle Tyron Smith, centern Travis Frederick och höger guard Zack Martin sett till att skapa luckor åt running backen Ezekiel Elliott. 

Det fanns dem som tvivlade på rookien Elliott som hade skadeproblem under försäsongen. Tvivlen fick näring efter premiärförlusten mot NY Giants. Fansen förberedde sig på ännu en lång och smärtsam säsong. Men sedan dess har laget radat upp åtta segrar.

Senast var det robusta Pittsburgh Steelers, som trots en bra start, fick se sig perforerat av den 21-årige running backen som nu sprungit för 1005 yards vilket ger ett makalöst snitt på 111,7 yards/match. Jag behöver väl knappast tillägga att han leder den statistiken. 

Dallas har allt det som krävs för ett effektivt springspel: Ett bra tryck på den defensiva linjen, och att man skapar ett numerärt och fysiskt övertag där man sätter in attacken. Sedan måste running backen se öppningar, ha förmågan att ta rätt beslut och ibland kunna avbryta och snabbt hitta en plan B. Det har Elliott. Men här finns fler alternativ då Prescott istället för att ge bollen till sin running back även kan springa med den själv. Dessutom har Prescott möjligheten att passa långt på wide receiver Dez Bryant.

Proffsigaste stunden i karriären

Men trots segertåget har Prescotts position varit under hot. Fram tills denna veckan, då Tony Romo gick ut och gav sitt fulla stöd till den unge rookien. Debatten vem som skulle spela när Romo blev skadefri har varit intensiv, och riskerat att sprida en stor osäkerhet i organisationen. Men i ett emotionellt framträdande undanröjde Romo det på ett beundransvärt sätt. I en av sina mest proffsiga stunder i karriären deklarerade han att han nu tog ett steg tillbaka och stöttade Prescott.

Vägen mot slutspel tycks ligga öppen. Men skulle de nå dit finns ett rejält spöke att jaga bort. Cowboys har under 2000-talet nämligen gjort sig kändt för att vika ned sig i utslagsmatcherna.

Men skulle Dallas behålla greppet om NFC under hela grundserien får man i alla fördelen av att stå över första slutspelsomgången, och där efter möta det statistiskt sämsta kvarvarande laget.

Elliott och Cowboys gör emellertid bäst i att fortsatt ta det steg för steg. Snabba sådana.

Till att börja med mot Baltimore Ravens i kväll.

FAKTA

Sändningstider/I kväll:

18.30, TV3 Sport HD/Viaplay: Dalls Cowboys–Baltimore Ravens

19.00, Viaplay: Minnesota Vikings–Arizona Cardinals

22.25, TV3 Sport HD/Viaplay: Seattle Seahawks–Philadelphia Eagles

22.25, Viaplay: San Fransisco 49ers–New England Patriots

02.20, TV3 Sport HD/Viaplay: Washington Redskins–Green Bay Packers

Måndag:

02.30, TV3 Sport HD/Viaplay: Oakland Raiders–Houston Texans

CJ Björk rankar lagen med bäst springspel

1. Dallas Cowboys (1 449 yards)

Av alla de redan nämnda anledningar ovan. Kommer bli spännande och se hur lag försöker sätta stopp för Cowboys springattack framöver. Spelschemat framöver visar att de har två av ligans bästa försvar kvar att springa mot i Eagles och Vikings.

2. Tennesse Titans (1 452 yards)

Har sammanlagt fler yards än Dallas, men ett lägre snitt och färre TD's. För två år sen var DeMarco Murray med Dallas Cowboys och vann då ligans MVP-pris. Sedan dess ett mellanår i Eagles och nu i Titans där han hjälper dem att plocka yards på marken. Titans som ligger sådär till med ett record på 5–5.

3. Buffalo Bills (1 395 yards)

Bills har i år en riktigt potent backfield-duo i QB Tyrod Taylor och RB LeSean McCoy. Tillsammans är det dem två som står för flest yards på marken med 1045 yards.

4. NY Jets (1160 yards)

Den gamla Bears RB Matt Forte är den som får dra det tunga lasset i Jets, till sin hjälp har han Bilal Powel, och en Oline som är bättre på att blockera för sina RB's än sin QB.

5. Oakland Raiders (1 150 yards)

RB-duon Latavius Murray och DeAndre Washington har visat sig riktigt framgångsrik. Med en O-line framför sig som bara blir bättre och bättre kommer Raiders helt klart att bli ett spännande lag att följa nu när säsongen sakta men säkert börjar närma sig slutspel.

Carl-Johan Björk