Zinedine Zidane utsedd till årets spelare

SPORTBLADET

Världens bäste spelare genom tiderna är inte en utan två - Diego Maradona och Pelé.

För att utse årets spelare krävdes inga plötsliga krumbukter och sena kompromisser.

Zinedine Zidane var ett mer givet val vid Fifa-galan i Rom på måndagskvällen.

Det är andra gången mannen med de magiska fötterna och de anspråkslösa manéren prisas som världens bäste fotbollspelare.

Första gången var 1998.

Då var han regissören bakom Frankrikes VM-guld på Stade de France i Paris. Med två nickmål i finalen mot Brasilien krönte Zidane sin egen och ''Les Bleus'' framgång. Den fattige invandrarpojken från Marseille hyllades hejdlöst av folket och av president Jacques Chirac i Elyséepalatset där han fick ta emot en av landets högsta ordnar.

Nästa stora show på den verkligt stora scenen kom i somras när den tystlåtne, snudd på skygge fransmannen ännu en gång blev garantin för Frankrikes lycka och välgång.

Det var upplagt för Holland, men Frankrike snodde EM-guldet och åter till stor del beroende på Zidanes mästerliga förmåga i en fri roll på mittfältet.

Han skruvade in en läcker frispark i kvartsfinalen mot Spanien, slog in den avgörande straffen mot Portugal i semifinalen.Figo främste utmanaren

En och annan var kanske besviken över att hans finalinsats mot Italien inte helt levde upp till 28-åringens fulla potential, men få ifrågasätter att han var turneringens store spelare. Den skarpaste konkurrensen kom från Luis Figo och det var också portugisen, med världens högsta prislapp på sig, som var Zidanes främste utmanare vid galan i Rom.

Enligt nyhetsbyrån AFP vann Zidane med 370 röster mot Figos 329.

Valet av Zidane var knappast kontroversiellt, snarare allmänt accepterat och uppskattat.

Men priset och pristagaren hamnade något i skymundan efter de senaste dagarnas allt mer farsbetonade turer kring valet av århundradets spelare.Två val av seklets främsta

Först skulle det bli en.

Sedan blev de två.

Tydligen fick Fifa kalla fötter när omröstningen på nätet visade att Diego Maradona gick mot en klar seger.

Hur skulle man då göra med Pelé?

Lösningen blev två utmärkelser. En folklig på nätet - som vanns av argentinaren. En av en expertpanel inom det internationella fotbollförbundet - som naturligtvis då utsåg Pelé.

Tydligen gick det heller inte att enas om vilken kvinna som lirat boll bäst under 1900-talet. Där blev det oavgjort mellan USA (Michelle Akers) och Kina (Sun Wen).

Akers fick Fifas röst, Sun Wen nätsurfarnas.

Real Madrid behövde inte dela med sig av äran som seklets klubb. De spanska dominanterna i Europacupen/Champions League var tydligen ett mer givet val.

Trots misslyckandet i EM utsågs Holland till årets lag 2000. Fransmän, italienare och portugiser delar förmodligen inte den uppfattningen.

Henrik Skiöld/TT ( )

ARTIKELN HANDLAR OM