Fredrik Nyberg trea i dagens storslalom

Ledde efter första åket

SPORTBLADET

STOCKHOLM

I första åket störde dimman. I det andra hann backen bli uppkörd till dess att de bästa skulle köra.

Men Fredrik Nyberg kryssade säkert nerför pisten och in på en tredje plats i världscuptävlingen i storslalom i italienska Bormio.

Foto: AP
Fredrik Nyberg knep tredjeplatsen i dagens storslalom.

- Jag är jättenöjd, säger han i telefon till TT.

- Det var skönt att få ett bevis på att formen inte är så dålig i alla fall. Jag började tvivla efter Val d'Isère.

Franska Val d'Isère hade världscuptävlingar två helger i följd på grund av snöbristen på andra skidorter i mellaneuropa. Kombinationen av en backe som Nyberg aldrig trivts i och lös och trist snö, gjorde att placeringarna i storslalomtävlingarna i Val d'Isère "bara" blev en sjunde och en 14:e plats.

- Jag tyckte inte att åkningen flöt nåt bra i Val d'Isère. Snön där var väldigt lös. Så det var skönt att få komma hit och träna på hårt och fint underlag. Jag tränade i tisdags och onsdags och då fick jag tillbaka rytmen. Det känns därför som om jag nu kan räkna bort Val d'Isère och resultaten där.

Överraskningar i topp

Christoph Gruber, Österrike, har i höst fått sitt riktigt stora genombrott. Inför säsongen hade 25-åringen aldrig varit bland de tio bästa i en världscuptävling. När Nyberg vann i super-G i Vail den 3 december så kom Gruber tvåa. I torsdagens storslalomtävling hade han startnummer 32 i det första åket och körde in på sjunde plats inför det andra.

Han gjorde ett kanonåk och vann tävlingen, 19 hundradelar före amerikanen Eric Schlopy, som tog sin allra första pallplacering.

Utan att förringa insatserna så hade Gruber och Schlopy en smula tur. De startade sent i första åket vilket var en fördel eftersom den tjocka dimman i mitten av banan hade hunnit tunnats ut. Och i det andra åket hann de köra innan banan blivit alltför uppåkt.

- Det var så dimmigt i morse att det var svårt att besikta banan. Man såg inte var allting var. Så i första åket försökte jag bara att kämpa och att ta vågorna bra (snöprepareringen hade bildat vågor av snö). Det var bara att försöka åka med vågorna, berättar Nyberg.

- I det andra åket blev det tufft. Det var hårt men snön hade brustit på många ställen så det blev väldigt slagigt.

Skidkungarna missade

Två som inte alls klarade det svåråkta underlaget i andra åket var världscupsegrarna de två senaste säsongerna, norrmannen Lasse Kjus och österrikaren Hermann Maier. Dessa skidkungar, tvåa och trea efter första åket, halkade ner till åttonde respektive tionde plats.

Fredrik Nyberg åker nu hem till Sverige för att fira jul med flickvännen Gabrielle och familjen, nöjd efter den fina höstsäsongen av världscupen. Han inledde med att bli trea i Söldens storslalomtävling i slutet av oktober, följde upp med sin allra första seger i super-G i Vail, Colorado, den 3 december och så en ny tredje plats i Bormio på torsdagen.

- Det ska bli skönt med lite ledighet nu, det har varit intensivt ända sedan vi kom från USA.

I början av januari bär det av ner till alperna igen - den 6 januari går nästa tävling, storslalom i Les Arcs i Frankrike.

Ingela Ahlberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM