Jonte och Wofflan ska frälsa svensk basket

”Vår basket är en annan idrott än den på europeisk toppnivå”

SPORTBLADET

Svensk basket ska få en vitamininjektion.

Gamla förbundskaptenerna Jonte Karlsson och Rolf ”Wofflan” Nilsson startar konsultverksamhet för att ta sporten till nya nivåer.

Foto: PETER WIDING
Två basketrälsare?

– Vi har halkat efter i utvecklingen. Den basket som spelas här i Sverige är en helt annan idrott än den basket som spelas på toppnivå i Europa, säger de.

Först hoppade duon av landslagsuppdragen. Nu erbjuder Jonte Karlsson och Wofflan Nilsson, förbundskaptenerna som ledde svenska basketlandslaget under 1990-talet, konsultverksamhet för att hjälpa sporten till internationella framgångar. Erbjudandet består av utbildning till klubbar, distriktsförbund, domarkår och individuell spelarträning.

– Tillsammans har vi en mycket stor erfarenhet av internationell basket. Det är kunskap som många borde kunna ha nytta av. Vi har redan märkt ett stort intresse, säger Jonte Karlsson.

Båda är starkt kritiska till dagens utveckling, där allt färre svenska talanger kommer fram och där elitklubbarna i högre grad måste köpa utländska spelare.

– Det finns helt enkelt inget utvecklingsarbete. I dag har vi ingen vettig satsning på juniorer eller yngre, men för att få fram bra internationella spelare måste man börja i den åldern, säger Wofflan Nilsson.

Tillsammans har Wofflan och Jonte Karlsson lett det svenska landslaget under hela 1990-talet.

Thomas Arnroth