Hingsten ville döda sin tränare

Anders Gustafsson: Jag är glad att jag lever

SPORTBLADET

Han skulle bara ge hingsten lite hö. Det höll på att kosta travtränaren Anders Gustafsson livet.

Hästen bet och sparkade honom nästan medvetslös. Högerarmen är bruten på två ställen, ena handen är svårt sargad, flera revben har knäckts och Anders har bitmärken över hela kroppen.

Han har inte tröttnat på trav. När Aftonbladet talar med Anders Gustafsson på sjukhuset i Östersund sneglar han på travtävlingarna på tv-n. Men han äter starka smärtstillande och rör sig med svårighet i sjukbädden.

- Jag är glad att jag lever. Jag minns inte ens hur jag kom ur hagen, berättar han.

Det hände i måndags. Tolvåriga nordsvenska hingsten Bestvin betade i hagen och skulle få lite hö vid lunchtid. Dagen innan hade han sprungit in som tvåa på Östersundstravet och allt verkade vara bra.

Anders Gustafsson minns bara att han gick in i hagen. Sedan är det svart.

Han hittades av sin fästmö 100 meter från hagen, svårt misshandlad, sönderbiten över hela kroppen och med högerarmen söndertrasad av den rasande hingsten.

- Jag var ute och och red och kom hem och såg honom stå vid stallet, alldeles blodig och knappt kontaktbar, berättar fästmön Ingela Mårtensson.

- Han lyckades krypa ut på något sätt. Och det måste ha pågått en stund, det är inte inte bara armen hästen bitit sönder.

Anders Gustafsson fördes med ambulanshelikopter till sjukhuset i Östersund. Läkarna satte ihop högerarmen med 28 skruvar men kan inte lova att Anders någonsin får tillbaka samma rörlighet som innan anfallet. Revbenen läker, men ärren efter de många bitmärkena lär han få leva med.

Hingsten Bestvin har hittills sprungit in drygt 700 000 kronor. Han har tagit 21 segrar och är en av de mer kända nordsvenskarna.

- Anders har gått in hos honom i tolv år. Hästen ägs av hans föräldrar, men Anders har alltid haft hand om honom. Det som hände är obegripligt, men det är ju en hingst, säger Ingela.

I dag står Bestvin uppstallad hos svärföräldrarna. Man vet ännu inte exakt vad som ska ske med honom.

- Han var ju tvåa på Dagens dubbel i söndags och har gått väldigt bra senaste tiden, säger Ingela.

- När det händer något sånt här vet man inte vad man ska hitta på. Ett alternativ är att han blir vallack, alltså kastreras. Han ligger i klassen under eliten och blir aldrig godkänt som avelshingst, så det är ett alternativ.

Bestvins öde avgörs sannolikt nästa vecka. Då räknar Anders Gustafsson med att komma hem från sjukhuset.

Caroline Olsson