Meste mästaren

Roger Pettersson tog sitt nionde SM-guld i ringen: Jag är oerhört lycklig

SPORTBLADET

UPPSALA

Boxaren Roger Pettersson tog sitt nionde SM-guld i går.

Förmodligen är det bara flickvännen Jessica som vet hur man får in en riktig kyss på den meste mästaren.

- Jag är oerhört lycklig. Det ska mycket till för att någon ska slå det här rekordet, säger 28-åringen.

Foto: LARS ROSENGREN
SAMLAR PÅ GULD Roger Pettersson tog i går sitt nionde SM-guld i boxning - fler än någon annan. Efter segern fick han både kyss och kram av flickvännen Jessica Westberg.

Han ville börja med karate men pappa Elving tyckte det var fegt med sparkar och tog i stället med den lille krabaten till boxningshallen hemma i Borlänge.

Det var så boxaren Roger Pettersson föddes 1982.

19 år senare blev han störst av dem alla. Ingen annan boxare har blivit svensk mästare nio gånger och förmodligen kommer ingen annan att bli det.

Finalen mot Issam Karzoumi i Fyrishovshallen i går var inte bara underhållande.

Den var historisk.

Visade känslor

Roger Pettersson skrek, jublade och behövde inte domarens hjälp för att höja armarna i luften. I ringen, på prispallen, i omklädningsrummet, på segermiddagen, ja, överallt strålade det ur hans ögon.

Det är det som kallas lycka.

Total lycka.

- Jag brukar inte visa mina känslor, men det här är ett otroligt minne, säger Roger Pettersson som hade en egen klack på läktaren.

Men de vrålade och trummade för döva öron.

- Jag hörde ingenting. Jag var så oerhört fokuserad på matchen, förklarar han.

När kände du att du skulle vinna?

- Efter den andra ronden, då jag ledde med sex poäng. Det hade jag inte ens släppt mot världsmästaren i dag. Jag har bra koll på ställningen och kan boxas taktiskt.

Varför blev det just boxning?

- Jag spelade fotboll och ishockey, men inom boxningen nådde jag framgångar direkt. Det fanns nästan ingen konkurrens. Sedan tycker jag att det är fräckt med själva kampen. Du är inte bara nervös för resultatet utan också för att du kan åka på en riktig smäll om du gör bort dig. Det finns en viss spänning i det, att du även fysiskt kan få stryk.

Minns du första gången du kom till gymmet?

- Oh ja, jag har fotografiskt minne. Det var den 18 augusti 1982. En måndag. Den första personen jag träffade var Jonas Leksell. Han var svensk pojkmästare och stjärna i klubben. Samma vecka började Fredrik Alvarez.

Vann mot Kranjc

Alvarez är en av de svenska proffsboxarna i dag. En annan av dem, Armand Kranjc, utklassades av Roger Pettersson i SM-finalen 1996.

Kranjc blev proffs samma år, men den meste mästaren har inte lämnat amatörlivet.

- Jag har haft erbjudanden, men avböjt eftersom det inte har funnits de pengar jag vill ha. Jag vill inte bo i träningslokaler, säger Roger Pettersson.

Har gått 256 amatörmatcher

Stefan Holm