Han vill sänka Scott - för gott

1 av 2 | Foto: LAURA LEYSHON-THURESSON/BILDBYRÅN
HAR INTE FÖRLORAT SOM PROFFS Namn: Allan Vester. Ålder: 23 år. Familj: sambo Therese, sonen Axel fem veckor. Matchlista som proffs: 17 segrar, 1 oavgjord, 0 förluster. Tre KO. Regerande intercontinentalmästare i junior weltervikt. Aktuell: möter svensken George Scott i en gala i Danmark i morgon.
SPORTBLADET

ÅRHUS. George Scott var en idol - men i morgon tänker Allan Vester, 23, sätta punkt för Scotts långa och framgångsrika karriär.

- Jag är elva år yngre. Det avgör, säger Allan Vester.

Seger mot

idolen - då

väntar VM-

match för

Allan Vester

Oddsen för Scott kunde ha varit bättre.

Att han är äldre betyder inte så mycket. Scott är lättränad och fortfarande snabb i fötterna. Då spelar rutinen större roll.

Men för att vinna över en dansk i Danmark brukar krävas att man knockar dansken.

- Det gör han inte för jag vinner den här matchen. De flesta tror att den går tiden ut men startar vi intensivt kan någon göra misstag, säger Allan Vester.

Vars pappa Anders är promotorn som köpt rättigheterna till matchen för knappt två miljoner kronor. Pengar som det hade varit bättre om han kastat i sjön i fall sonen förlorar i morgon. För om han gör det åker Allan tillbaka några snäpp i sin uppbyggnadsperiod och år har blivit bortkastade.

- Att boxas i sin pappas stall är inte alltid så bra. Jag har en extra press på mig. Speciellt nu när han satsat så mycket pengar, säger Allan.

Pappa ligger bakom sonens stora gala

Dansk moståndare i Danmark. Dessutom i hans hemstad med 1 500 åskådare som han säger sig känna alla. Hans pappa arrangerar galan och har gamblat med en miljoninvestering för att sonen ska få chansen till en stor titelmatch i USA.

Tillsammans låter det som att George Scott är chanslös om inte Allan Vester bärs ut på bår.

- Det där stämmer inte. Matchen döms av två amerikaner och en britt. Ringdomaren är amerikan. Det kommer att bli rättvist, säger Allan Vester.

Jag har hört det förut och jag har sett grymma bortdömningar efter att ha hört det.

Det som gör den här matchen så stor är att George Scott rankas som nummer fyra på listan över utmanare till IBF:s världsmästare Zab Judah. Allan Vester är nummer tre och de två första platserna är vakanta på grund av, naturligtvis, en skandal med, naturligtvis, försvunna pengar och lite mutor. Vinnaren på fredag är garanterad - eller åtminstone så garanterad som man kan vara i den här branschen - en match inom sex månader mot världsmästaren.

- Att få gå upp i en VM-match är en dröm som jag haft i många år. För mig handlar det inte om pengar. Det är känslan att få boxas om en titel som är det stora, säger Allan Vester.

Sedan 25 juni 1999 har han titeln som fredagens match handlar om. IBF intercontinental mästare i junior weltervikt.

"Jag såg upp till Scott och beundrade honom"

Översatt betyder det att man är jäkligt högt upp på listan över utmanare om världsmästarbältet i viktklassen 63,5 kg i en av de tre högst rankade organisationerna.

De två har tränat ihop i USA.

- Då var jag väldigt ung. Scott tränade för en VM-match i Sydafrika. Jag såg upp till honom och beundrade honom. Han hade nått dit jag ville nå, säger Allan Vester.

Som de flesta utövare av detta tveksamma förvärv är han extremt trevlig och rak.

- Det är synd om George att han kommer att förlora på fredag. Kan han inte slå mig är han slut - men sån är boxningen, säger Allan Vester.

Dansken om sin svenske motståndare

Stefan Alfelt