Grachev sänkte guldfavoriterna

”Bajen drog på sig utvisningar, det gav mig lägen”

SPORTBLADET

Hårt, aggressivt och hela laget extremt långt upp.

Vänersborgs slutspelstaktik ser ut att bli framgångsrik.

Foto: TOMMY FELDTH/ELA/SCANPIX
UTJÄMNAT Före kvartsfinalsserien var Hammarby storfavoriter, men med gårdagens uddamålsvinst har Vänersborg nu 1-1 i matcher. Valeri Grachev blev stor matchhjälte.

- Det krävs mod och energi att spela så här eftersom risken är stor att man går bort sig. Men nu vågar vi och då funkar det, säger Vänersborgstränaren Anders Berglund efter gårdagens 3-2 mot Hammarby.

Guldfavoriten Bajen har märkligt svårt att klara av Vänersborg som klämde sig in i slutspelet genom förkval.

I första kvartsfinalen tog det 76 minuter och ett självmål av Anders Uhlin innan stockholmarna vände matchen till seger.

Hammarby gick i offside-fällor

I går var scenariot återigen detsamma - nästan:

- Vi fortsatte spela svårt, aggressivt och i hög fart med både lyft och hämtningar. Och så tvingade vi in dem i offsidefällan, säger Anders Berglund belåtet.

Det är när hela laget går extremt högt upp, och till och med står på en lång rad längs mittlinjen som fällan slår till och stressar Bajenspelarna att åka offside.

- Hammarby försökte spela på Claesson men det gick inte alls. Jag tror inte han fick mer än en målchans på hela matchen, säger Vänersborgs storskytt Valeri Grachev.

Ryssen stod själv för två mål, 2-1 på hörna i 60 minuten och det avgörande 3-2-målet på målvaktsretur med sju minuter kvar.

- Bajen drog på sig utvisningar efter paus och då blev det lägen för mig, säger han glatt efter matchen.

"Man måste våga saker"

Hammarbytränaren Stefan Karlsson var betydligt mindre munter:

- Det är inte deras spelstil utan vår egen inställning som är problemet. Vi ska kunna gå runt deras fällor, men spelarna har uppenbarligen inte klivit in i kvartsfinalen ännu. De irrar bara runt en och en och väntar på nåt, jag vet inte vad. Man måste våga saker, det gör vi inte nu. Men vi ska snacka om det på vägen hem. Det är dags att bestämma sig om vi vill vara med den 18 mars eller inte.

Marie Hallman