Nytt dopningsfall avslöjat i skid-VM

Janne Immonen utpekad som den dopade finska skidåkaren

SPORTBLADET

Ännu ett dopingfall har avslöjats i Lahtis.

En manlig finsk skidåkare pekas ut av FIS.

Enligt norska VG:s nättidning var den dopade med i det finska stafettlaget.

Och då handlar det om Janne Immonen, den enda i laget som blev dopningstestad

På söndagen berättade det finska skidlandslagets ledare att lagets två läkare Pirkka Mäkelä och Juha-Pekka Turpeinen avgått.

Strax efteråt kom nyheten att Internationella skidförbundet FIS informerat den finska VM-truppen att den första analysen av ett dopningsprov på en manlig finsk skidåkare var positivt.

Finske landslagschefen Antti Leppävuori och huvudtränaren Kari-Pekka Kyrö fick sparken redan innan femmilen startade, uppger VG:s nätupplaga.

Ingen av dem ville dock lämna sin post på söndagen. Bägge avvaktar med sitt officiella besked tills dess att b-provet är klart, meddelade de på en presskonferens på söndag eftermiddag.

- Om någon i det finska skidförbundet är inblandad i detta kommer de att få sparken. Vi kommer att undersöka saken mycket noggrannt för att kunna rentvå finsk skidsport. Jag vet hur svårt det blir, men vi måste klara det, säger finske förbundsordföranden Paava M Petäjä.

Det finska landslaget var under söndagen i kontakt med åkaren som lämnat det positiva provet. Ledningen ville gå ut med namnet men åkaren vägrade.

De enda finländare som testats efter tävling de senaste dagarna är Janne Immonen och Ari Palolahti.

Kan påverka stafettguldet

Immonen var med i det finska stafettlaget. Skulle det vara han som lämnat positivt dopningsprov kommer Finland att bli fråntaget guldet. Norge kom tvåa och Sverige trea i stafetten.

- Det är jättetragiskt i så fall. Då kliver ju Sverige upp på silverplatsen. Men vi hade mycket hellre stannat kvar på bronsplats och haft ett ärligt spel, säger svenske förbundskaptenen Magnar Dalen.

Immonen var inte med i söndagens femmilslopp och har redan lämnat VM-staden. I en finsk kvällstidning förnekade han på söndagen att han skulle vara den utpekade. Palolahti deltog i femmilsloppet.

Även storstjärnan Mika Myllylä pekas ut.

Men Myllylä har inte inte ens testats av FIS. Och testerna gjorda av internationella antidopningsbyrån WADA på hela det finska laget beträffande hemoglobinvärden är inte klara förrän på tisdag.

Den norske läkaren Inggard Lereim, som leder den medicinska kommittén vid skid-VM i Lahtis, bekräftar att man hittat spår av den förbjudna substansen HES, samma preparat som fällde Jari Isometsä för en vecka sedan.

”Det är tragiskt”

- Det är tragiskt och väldigt tråkigt för skidåkningen. Framför allt tungt för den finska skidåkningen, sade Mathias Fredriksson, som fick nyheten strax efter att han brutit femmilen på grund av kylan.

Mathias hade precis som alla andra hört ryktet om ännu en dopingskandal redan innan han startade.

Förra helgen avslöjades att finske silvermedaljören Jari Isometsä testat positivt för det förbjudna preparatet HES, ett medel som ofta används tillsammans med bloddopingpreparatet EPO. Han förlorade sin medalj och stängs av i två år.

Fler uppgifter inom kort.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM