Gift dig och bli svensk, Kaupo

Estländske kanonskytten behövs i landslaget

SPORTBLADET

LUND

Jag har just sett vänsterskytten svenska handbollslandslaget skriker efter skjuta unga Lugi sönder och samman.

Kaupo Palmar som har många spetskvaliteter - men jämför honom inte på samma dag med mannen som aldrig kommer att erkänna att långt hår blivit omodernt.

Det var i samband med att Staffan Olsson tackade nej till VM som förbundskapten Bengt Olsson på en presskonferens sa att han gärna sett att IFK Ystads estländske skyttekung varit svensk.

Och visst matchar estländaren Staffan Olsson mer än väl i skottstyrka men sen är likheterna slut.

Olsson är en klippa i försvaret.

Palmar håller fortfarande på att lära sig försvarsspel och har lite för tunga fötter.

Palmar skjuter - och skjuter

Olsson bryter mönster, litar på intuitionen, på gott och på ont men alltid oförutsägbart och irriterande för motståndarna.

Palmar skjuter - och skjuter.

Tro för den skull inte annat än att jag hoppas att Kaupo slår till och gifter sig med sin svenska flickvän och sen söker svenskt medborgarskap. Skytte av hans klass har vi inte haft på länge i landslaget, vilket i sig också är en av anledningarna till att svensk handboll blev världsledande under hela 90-talet. Medan motståndarna till stor del litade på det gamla beprövade att backa upp en kanoniär på nio meter fick Sverige utveckla ett snabbt kontrings- och kombinationsspel.

En spelare som Kaupo Palmar skulle landslaget behöva för att i pressade lägen kunna skifta från sitt vanliga spel till ett prickskytte som inte finns i dag. Tänk tillbaka till VM-finalen mot Frankrike när Sverige anföll med fyra man och två passiva kantspelare som inte ville vara med i liret.

Om det plötsligt kommit in en som kunde stänka in bollar från tio-tolv meter hade det franska försvaret fått stega fram och kanterna hade blivit så vidöppna att inte ens Frändesjö och Ernelind hade kunnat låta bli att försöka avsluta.

Slå till Kaupo, gift dig och bli svensk!

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM