Även damtränaren får sparken: Då blir vi också misstänkta

SPORTBLADET

I går stängdes tre finska landslagsledare av.

Lagledaren, herrtränaren - och damtränaren.

Nu finns risken att det finländska landslaget uteblir från de återstående världscupstävlingarna.

Foto: LEHTIKUVA
Damtränaren Jarmo Riski, chefstränaren Antti Leppävouri och herrtränaren Kari-Pekka Kyrö fick i går sparken från det finska skidförbundet.

Trots att ingen av de kvinnliga åkarna har åkt fast för dopning tvingas deras tränare, Jarmo Riski, lämna sitt uppdrag.

- Jag kan inte förstå att han är avstängd, det gör ju att vi också blir misstänkta, säger stjärnan Kaisa Varis till tidningen Ilta Sanomat.

- Jag känner mig nere, vilket jag tror de flesta i damtruppen gör.

En pressad ordförande

Kaisa Varis var den enda av de finska skidåkarna som uttalade sig i går. De andra har gått under jorden.

Paavo M Petäjä, ordförande i Finlands skidförbund, såg pressad ut när han i går först meddelade Internationella skidförbundets beslut om att stänga av Janne Immonen på två år.

Sedan förklarade han att Janne Riski, herrtränaren Kari-Pekka Kyrö och chefs-tränare Antti Leppävouri är avstängda från sina arbeten.

Varken Kari-Pekka Kyrö eller Antti Leppävouri vill lämna några kommentarer, Janne Riski konstaterade att han är avstängd och hävdar att det inte finns någon som helst grund till misstankarna mot honom.

- Vi gör så för att vi inte vet om någon ledare är inblandad i det här. Skulle det visa sig att någon är oskyldig kan vi ta dem tillbaka, förklarar Paavo M Petäjä för TT.

Finland avstår VC-lopp?

Detta innebär att Finland inte har någon landslagsledning inför avslutningen av världscupen, där tävlingarna i Falun och Borlänge ingår.

- Det är möjligt att vi inte skickar något landslag till de tävlingar som är kvar i år, säger Paavo M Petäjä till finsk media.

Hans agerande har mötts av hård kritik från flera håll, bland annat av Timo Seppälä, ordförande i Finlands antidopningskommitté.

- Det är oförståeligt att damtränaren stängs av. Det har inte varit några positiva dopningsprover bland de finska damerna, men avstängningen tyder på att fler saker kommer att avslöjas, säger Timo Seppälä till den norska tidningen VG.

I dag eller i morgon presenteras resultaten på de 28 dopningstester som den internationella antidopningsbyrån Wada tog på hela den finländska truppen.

Anna Carlsson