Blodet kan avslöja fler

Väskfyndet kan tvinga fram DNA-test – och ge två års fängelse

1 av 2 | Foto: SCANPIX
Blodiga kanyler och trasor fanns i Turpeinens väska. Frågan är bara vem som har använt sprutorna och till vad?
SPORTBLADET

Här är blodspåren som kan bevisa att fler finska skidåkare har dopat sig.

De kan tvingas till DNA-test för att klargöra vems blod som finns på bomullstussar och använda kanyler.

Väskan återfanns på en bensinstation i närheten av Helsingfors av finländaren Vesa-Pekka Husso den 10 februari. I den fanns förutom läkemedel och påsar med blodförtunnande medel även använda kanyler och blodiga bomulstussar.

När personalen på bensinstationen inte hittade väskans ägare lämnades den vidare till polisen som beslagtog innehållet.

- Polisen har skrivit en två sidor lång rapport. Där fanns bland annat olika läkemedel, ampuller, katetrar, droppslangar, ett par sprutor, använda bomulls-tussar och tomma infusions-påsar, säger kommissarie Anneli Mattsson som leder utredningen, till finsk media.

Statliga medel ligger bakom?

Enligt Pekka Koskinen, professor i juridik vid Helsingfors universitet, tvingas de finska skidåkarna lämna DNA-prov om polisens förundersökning visar att ett brott begåtts.

Det vill säga om förbundet använt statliga medel för att finansiera dopning.

- Vi tror att skidförbundet använt de medel som vi givit dem på ett felaktigt sätt, säger kultur- och idrottsminister Suvi Lindén.

Väskan kan knytas till Finlands landslagsläkare Juha-Pekka Turpeinen. Den glömdes, eller lämnades kvar, samma dag som det finländska landslaget återvände hem från världscupstävlingarna i Estland.

Juha-Pekka Turpeinen och hans kollega Pirkka Mäkelä avgick i lördags och sedan dess har skandalen växt.

I går kom det även uppgifter på att Juha-Pekka Turpeinen var medlem i det forskarteam som arbetade för att utveckla ett test som kan avslöja manipulerad bloduttunning inför tävlingar och att han är expert på att sänka hemoglobinvärden genom plasmabehandling.

Precis det har varit fallet för både Jari Isometsä och Janne Immonen.

Stora sponsorer hoppar av

1989 var Juha-Pekka Turpeinen tränare för det finska damlandslaget. Det året skördade trion Marjo Matikainen, Marja-Liisa Kirvesniemi och Pirkko Määttä stora framgångar.

Han hävdar nu att mycket av innehållet är planterat i väskan och inte hör dit. Men de blodiga kanylerna kan bevisa motsatsen.

Det är ett brott som kan straffas med böter eller upp till två års fängelse.

Janne Immonen medgav i går att han injicerat HES inför jaktstarten, men hävdar att han inte visste att det var förbjudet.

Ungefär samtidigt meddelade två huvudsponsorer att de avslutar samarbetet med landslaget, vilket innebär en förlust på närmare

800 000 kronor för förbundet.

Dessutom har den största sponsorn, banken Merita, signalerat att den inte vill förknippas med dopning och ministern Suvi Lindén hotar med att dra in det statliga stödet.

Totalt förlorar det finska förbundet nu intäkter på flera miljoner kronor.

Anna Carlsson