Det är knappast någon revolution

Sportbladets Lasse Sandlin är överrens med Svarre om ”nya” landslaget

SPORTBLADET

VALLETTA

Nytt fotbollsår - nytt spelsystem.

Lite märkvärdigt kan det tyckas, men nån större revolution handlar det inte om.

Eller som Stefan Schwarz, en skön kille med fötterna stadigt på jorden, uttrycker det:

- Fotbollen har varit densamma sen stenåldern. Man anfaller när man har bollen - försvarar sig när man inte har den.

Svarre och jag är ändå överens om, att det är inget fel med en god organisation i botten.

Kvällens lag mot Malta ser intressant ut, nyckelordet för året påstås vara "fantasi", och nog borde det finnas en hel del fantasi i det här gänget.

Systemet med två defensiva balansspelare på mittfältet, tre mittfältare med order att stöta framåt plus en renodlad toppforward prövades med framgång av en teststyrka amatörer utsända till Thailand för några veckor sedan, men i kväll är det alltså genrep inför premiären med de rätta namnen i rollbesättningen; yrkesmännen har tagit plats.

Inom teatern är det oftast genrepet som rescenseras.

Så viktigt är inte ett genrep inom den värld vi kallar fotboll. Först om en månad, efter premiären mot Makedonien i Göteborg, faller domen.

Ändå är naturligtvis resultatet inte helt ointressant i kväll. Speciellt eftersom hela systemet bygger på ett offensivt tänkande. På att ytterbackarna, de tre offensiva mittfältarna och den ensamme toppforwarden alla ska tillsammans skapa målchanser.

Var finns snabbheten?

Några kritiska synpunkter kan man väl ändå få tillåtas ha:

1) Var finns den snabbhet i mittförsvaret som plockades bort när Jocke Björklund spolades ur truppen? Vem ska nu rädda "Bjärred" när han blir överspelad? Ett långsammare mittförsvar än de fyra mittbackarna Andersson-Andersson-Mjällby-Schwarz, om vi i en enda mening får bunta ihop dom så, har Sverige nog aldrig haft.

2) Varför testas inte Thailand-turnéns succéspelare Tobias Linderoth - inte alls så liten som folk säger förresten, 176 cm mot pappa Anders 167" - i rollen intill Stefan Schwarz? Daniel Andersson och Schwarz vet vi ju sen tidigare hur dom funkar ihop.

3) Henrik Larsson såg på träningen väldigt ensam och övergiven ut längst fram på topp och för dagen hade hans målsinne ersatts av en märklig tafatthet.

- Vi försöker få fram fler spelare i avslutningslägen, sa Henke efter träningen.

Vi borde kunna få hål på Malta

Jo, det var ju det detta handlade om, och personligen tror jag nog att Henke skulle trivas bättre i nån av de tre offensiva mittfältsrollerna.

Hål på Malta borde man kunna slå i alla fall.

Ett Malta totalt utan offensiva kvaliteter, ett Malta som visserligen spelade 0-0 mot självaste Tjeckien i VM-kval i oktober men som bara gjort ett enda mål på de senaste tio landskamperna.

Inte heller det målet var klockrent: en straffspark som David Carabott slog i mål via stolpen och bakhuvudet på Ipswichs landslagsdebuterande målvakt Richard Wright. Mot England i juni förra året; Keegans genrep inför EM, 2-1 till slut.

Inte lär vi heller bli särskilt många på stadion i kväll. Maltas landslag drar inga åskådarmassor utom när England kommer på besök. Normalt 2 000 blev den gången

12 000.

I kväll direktsänder tv matchen England-Spanien samtidigt som vi sitter på nationalstadion Ta ´Qali.

Jo, visst spelas det en intressant match på Villa Park i Birmingham, men de för Sverige mest intressanta spelarna finns onekligen här på Malta.

Om de svenska spelarna tittar ut från sitt magnifika hotell Coastline rätt över medelhavsviken S:t Paul"s Bay kan de se en historisk miljö.

Här led aposteln Paulus skeppsbrott och landsteg på Maltas steniga kust år 68 efter Kristus på vägen till Rom.

På vägen dit omvände Paulus så att säga i förbifarten maltesarna, Malta kristnades snabbt, och i dag är Malta det land i Europa där kristendomen har sitt starkaste fäste.

Om Tommy S och Lasse L ikväll lyckas omvända den kritiska svenska allmänheten är naturligtvis en helt annan femma.