”Jag hoppas de lägger alla korten på bordet”

Sveriges förbundskapten upprörd över det finska fusket

SPORTBLADET

Någon försöker gena i skidspåret.

Så beskriver Magnar Dalen dopingskandalen i Finland.

- Det känns det som om dopingen var systematiskt organiserad och det är direkt stötande för en ledare, säger Magnar Dalen, förbundskapten för det svenska längdlandslaget.

Magnar Dalen.

Ingen av de två ledarna för de svenska längdskidåkarna är särskilt förvånade över uppgifterna om de fyra nya dopingfallen i Finland.

- Jag kan inte säga att jag är förvånad, men det är upprörande. Nu är bomben släppt och det verkar som om alla är inblandade. När tränare och läkare är inblandade måste också ledningen känna till dopingen, säger Jan Palander, landslagschef för längdskidåkarna till aftonbladet.se.

Han säger sig inte ha hört rykten tidigare om doping bland de finska längdskidåkarna, och att nyheten om det första dopingfallet slog ner som en blixt från en klarblå himmel bland de svenska skidåkarna och ledarna.

- Vi hade inte sett några tecken och det är bara att gratulera antidopingarbetet, säger Magnar Dalen.

- Det här gör att Per Elofssons prestationer blir ännu större.

Förekommer doping inom det svenska landslaget?

- Det kan man aldrig säga till hundra procent om varje enskild person, men vårt system är för öppet för att det ska kunna förekomma. Vi har stenhård koll på vad vi får i oss och är till och med noga med vilken sportdryck vi använder, säger Magnar Dalen.

I eftermiddag håller finska skidlandslaget en presskonferens.

- Jag hoppas att de lägger alla korten på bordet nu, det börjar bli läge för det, säger Magnar Dalen.

I Finland är längdskidåkning en nationalsport och därför blev chocken stor när dopingfallen blev kända.

- Men vi svenska längdskidåkare kan inte beblanda oss i det finska eländet, och jag hoppas att det här inte påverkar skidsporten i stort, säger Jan Palander.

Inga-Lill Hagberg