”Sverige har aldrig använt HES”

Magnar Dalen: Det går att vinna medaljer med köttbullar och vatten

SPORTBLADET

STOCKHOLM (TT)

Användandet av hemohes (HES) var mycket utbrett i skidvärlden tidigare.

Det bekräftar Sveriges förbundskapten Magnar Dalen.

- Flera nationer använde det. Men Sverige har aldrig använt det och har aldrig varit i närheten av att använda det, säger Dalen till TT.

På onsdagens presskonferens i Helsingfors, när ytterligare fyra finländska dopningsfall bekräftades, försvarade sig finländske chefstränaren Kari-Pekka Kyrö med att användningen av plasmaexpandern HES var vanligt förekommande i samband med VM i Ramsau för två år sedan. Främst bland centraleuropeiska nationer.

Det bekräftas också av Magnar Dalen. Vilka länder det var vill han dock inte säga.

- Det var inte förbjudet den gången, så därför vill jag inte säga det.

''Moraliskt oförsvarbart''

Dalen säger dock att Sverige aldrig haft tankar på att använda HES, som dopningsklassades för ett år sedan.

- Att på medicinsk väg ta något intravenöst, oavsett om det finns på dopningslistan eller ej, är moraliskt oförsvarbart. Jag har en stor övertygelse i mitt idrottsledarskap. När man har haft förmånen och glädjen att vara med stora namn som Wassberg, Svan och Mogren, sedan i Norge med Vegard Ulvang, Björn Dählie, Thomas Alsgaard och Bente Martinsen, sedan i Sverige igen med Fredriksson och Elofsson, då vet man att det går att bli bäst i världen på vanligt, hederligt sätt. Alla de namn jag nämnt är jag helt övertygad om att de vunnit sina medaljer på ett ärligt sätt, säger Dalen som nu gör sin andra period i svenska landslaget och tidigare var vallachef för Norge.

''Köttbullar och vatten''

Dalen beskriver sin känsla över det finländska fusket med ilska.

- Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat tro det här om Finland, denna stora skidåkarnation. Samtidigt blir det vi åstadkommit med två guld och två silver ganska stort. Och det är gjort på svenska köttbullar och svenskt vatten.

Dalen vill nu att dopningsskandalen i Finland utreds grundligt, men han vill inte att nationen ska stängas av internationellt.

- Nej, det tycker jag vore fel. Det är viktigt att alla kort läggs på bordet, att få bort dom ansvariga och sedan börja om på nytt. För vi behöver Finland, ett rent Finland, i skididrotten.

Göran Sundberg/TT