Sverige vann med nytt spelsystem

… men Malta var en dålig värdemätare

SPORTBLADET

VALETTA (TT:S UTSÄNDE)

Måltorkan är över, men är det bara tillfälligt?

Sverige vann med 3-0 (2-0) mot Malta och det nya systemet med mer spel längs marken och piggare, mer svårmarkerade framstötar var lyckat på onsdagskvällen.

Men hur fungerar det mot starkare motståndare?

Både spelarna och förbundskaptenerna tyckte att det fanns spelglädje i laget.

- En bra offensiv värdemätare, ett hyfsat positivt besked men lite svårt att värdera eftersom vi dominerade så kraftigt, sade Lars Lagerbäck och tillade:

- Förmodligen får vi ett liknande spelövertag i VM-kvalet mot Makedonien och Moldavien. Men det var en tanke med Malta, att testa det nya.

Fem minuter före avspark var det åska och en kraftig hagelby över planen på nationalarenan i Valetta. Och bara ett par grader varmt. Tomma läktare, max 1 000 åskådare, varav 150 pigga svenskar som jobbar här tillfälligt för ett svenskt byggföretag.

Inte särskilt inspirerande.

Men det tog sig efter en halvtimme.

Sverige tog ledningen. Och målet gjorde en back, AIK:s Karl Corneliusson, som kom rusande längs sin vänsterkant och tryckte in bollen.En offensiv framstöt, allt enligt det nya omtalade 4-2-3-1-systemet där Henrik ''Henke'' Larsson (Stefan Selakovic de sista nio minuterna) var ensam längst fram.

De tre på mittfältet, Yksel Osmanovski, Fredrik Ljungberg och Anders Svensson tryckte på bra.

Och det bästa av allt: inga långa bollar på anfallaren och det trista stereotypa spel som Sverige torgförde i EM i somras.

Malta var över mittlinjen bara ett par gånger före pausen och det såg likadant ut efter den.

- I dag var det lätt att föra spelet, vi får se hur det blir i VM-kvalet, sade ''Henke'' Larsson.

Men Sverige gjorde två mål, hade ett stolpskott samt ett par skott strax utanför de första 45 minuterna.

1-0 kom sedan Fredrik Ljungberg dragit upp anfallet, och passat i djupled. ''Henke'' hoppade över bollen och där kom Karl Corneliusson och klippte till med vänstern. Corneliusson var offensiv värre, och det lovar gott.

- Stefan (Schwarz) och Daniel (Andersson) balanserade så bra så vi vågade gå fram. Det här var en bättre värdemätare mot europeiskt spel, sade Karl Corneliusson och jämförde med testerna i Thailand nyligen.

2-0 gjorde ''Henke'' Larsson på passning från Anders Svensson. ''Henke'' lobbade över målvakten.

Han spelade också fram till Sveriges 3-0 (Håkan Mild) med drygt tio minuter kvar.

- Vi skapade chanser, gjorde mål det var en bra genomkörare. Tidigare har vi fått fram för lite folk i anfallen, nu hittade vi fler alternativ, sade Henrik Larsson.

Yksel Osmanovski trivdes mot malteserna och han var pigg i sin offensiva mittfältsroll. Strax före Sveriges ledningsmål rundade han den maltesiska försvarsmuren, kom in nära målgården från höger och sköt bollen i den bortre stolpen. ''Henke'' tog returen men en maltesisk back motade bollen på mållinjen.

Tommy Söderbergs och Lars Lagerbäcks nya system skall förstås betygsättas mot svårare motstånd än Maltas. Examen sker mot Makedonien och Moldavien i VM-kvalmatcherna i slutet av mars.

Malta VM-kvalade ju med 0-0 mot det namnkunniga tjeckiska landslaget i höstas.

Men Sverige dominerade kraftigt, balansspelarna Daniel Andersson (lite för långsam, lite för mycket bollande i sidled)och Stefan Schwarz (bytte med Tobias Linderoth med 25 minuter kvar), backade upp de tre mittfältarna så att det blev nästan för stor trängsel i bland i anfallen. Magnus Hedman i målet och fyrbackslinjen hade en lugn kväll. Patrik Andersson hade Johan Mjällby bredvid sig före paus och Helsingborgs Jozo Matovac efter.

Bo Harmby/TT